Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 22 april 2010    Evangelie van 2010-04-22
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelDekenale vormingsavonden 3x3 over de zaak God
beschrijving

De zaak ‘God’ ligt bij velen niet alleen in de privésfeer, maar krijgt ook een grondig verschillende invulling. Voor de enen staat god gelijk met een vage kracht. Anderen stellen dan weer dat de zaak zelf verdacht is en verwerpen god. Nog anderen weigeren zich te vereenzelvigen met een of andere religie of godsdienst en doen aan religieuze brikolage. In de islam treedt God dan weer en vooral naar voren als louter transcendent Wezen dat Zich over ons erbarmt en onze aanbidding en pure gehoorzaamheid vraagt.

De ervaring van Israël en Jezus legt de zaak ‘God’ uit met klemtonen die op meerdere vlakken uniek zijn en te denken geven. De ene God laat Zich kennen als een ‘persoon’ die met Israël en de kerkgemeenschap een verbond is aangegaan om thuis te komen in de wereld die Zijn schepping is. Bovendien is men God ‘ Vader’ gaan noemen. Hoe heeft Jezus van Nazaret dit beleefd? Hoe is zijn relatie te verstaan met zijn Abba? Is het omwille van deze unieke band dat christenen hem ‘Gods zoon’ of de God-mens noemen? En wat betekent het geloof dat Gods Geest en zo onder ons aanwezig is?

Kortom: waarom is voor christenen het geloof in één God ook een belijdenis van zijn Drie-een zijn als Vader, Zoon en Geest? Een Drie-ene God, drie donderdagavonden en drie inleiders. Een alles vervullend driemaal drie.

22 april
Op 22 april 2010 spreekt prof. Marc Steen, president van het Johannes XXIII Seminarie te Leuven, over God als Vader na een schets over de geloofsontwikkeling naar God als Drie-ene God.

29 april
Op 29 april 2010 zal Marc Peersman, vormingswerker bij de Dienst Vorming Gent, het hebben over de Geest, die tot leven wekt en die werkt en verzamelt in de kerkgemeenschap.

6 mei
Op 6 mei 2010 wordt het credo over Jezus als de Christus toegelicht evenals diens plaats binnen de interreligieuze dialoog.

Iedere avond start om 20.00 uur in zaal ’t Toreken (Vlotstraat 20 nabij de Sint-Jozefskerk).
We eindigen ten laatste om 22 uur na gelegenheid tot gesprek en vraagstelling.

info

Jürgen François
0476/46 00 98
hdgi@kerknet.be

locatieZaal ’t Toreken, Vlotstraat 20
plaatsGent (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl