Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdinsdag 8 juni 2010    Evangelie van 2010-06-08
begintijd13:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelArmoede en recht doen
beschrijving

Helpen onder protest in de praktijk

Hierbij wordt u uitgenodigd deel te nemen aan de presentatie- en werkmiddag rond de nieuwe gezamenlijke uitgave ‘Armoede en recht doen - helpen onder protest in de praktijk’ van de Arme Kant van Nederland/EVA en Kerk in Actie. Deze publicatie is een vervolg op de eerdere uitgave ‘Helpen onder Protest’ uit 2005.

8 juni 2010 van 13.00 uur tot 16.00 uur
Protestants Landelijk Dienstencentrum
Joseph Haydnlaan 2a, 3533 AE Utrecht

Het uitgangspunt ‘helpen onder protest’ geeft aan dat bij de bestrijding van armoede door diaconieën, PCI-en en werkgroepen de bijbelse motieven van recht doen centraal staan. Herman Noordegraaf geeft in een inleiding in het boek een toelichting op deze motieven.

Tegelijk haakt ‘helpen onder protest’ aan bij de rechten van burgers die nationaal en internationaal erkend worden. Hub Crijns beschrijft wat de relatie is tussen mensenrechten en armoedebestrijding.

Deze publicatie komt uit op het moment dat hier veel aandacht voor is vanwege het Europees Jaar tegen armoede en uitsluiting.

In de diaconale praktijk zijn vier vormen van helpen onder protest te onderscheiden:

  • Het versterken van armen bij het verkrijgen van hun rechten.
  • Het stimuleren in kerk en samenleving van bewustwording en erkenning van armoede.
  • Het signaleren en aankaarten van knelpunten bij lokale en regionale bestuurders en uitvoerders.
  • Het aanspreken van de landelijke politiek op het armoede- en inkomensbeleid.


In ‘Armoede en recht doen’ worden van deze vier vormen voorbeelden beschreven van plaatselijke diaconale initiatieven. Toegevoegd is een handreiking hoe je hiermee zelf aan de slag kunt gaan in je eigen burgerlijke gemeente.

‘Armoede en recht doen’ stimuleert om naast diaconale hulpactiviteiten tegen armoede ook aandacht te vragen voor structurele verbeteringen. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat armoede hoog op de agenda staat. Door ervoor te zorgen dat mensen de voorzieningen krijgen waar ze recht op hebben. Door samen met betrokkenen concrete voorstellen te doen, zodat hun situatie daadwerkelijk verbetert.

Programma

13.00 Inloop met koffie en thee
13.30 Start bijeenkomst door Carla van der Vlist, projectmanager Kerk in Actie
13.35 Aanbieding van publicatie door Klaas van der Kamp, secretaris Raad van Kerken in Nederland aan een lokale bestuurder van een van de 30 gemeenten die meedoen aan de Stedenestafette van het Europees Jaar tegen armoede en uitsluiting en Lútzen Miedema, parttime diaconaal predikant te Zwolle en parttime universitair hoofddocent aan de VU te Amsterdam.
13.45 Reactie op de publicatie door de lokale bestuurder en Lútzen Miedema.
14.05 Debat met inleiders en zaal onder leiding van Klaas van der Kamp
14.30 Pauze
14.45 Workshops aan de hand van diverse vormen van helpen onder protest
  1. Versterken van (groepen van) armen – m.m.v. onder meer Hub Crijns, Directeur DISK. Hoe stimuleer je mensen in een kwetsbare financiële positie dat ze gebruik maken van hun rechten?
  2. Werken aan bewustwording en erkenning – m.m.v. Jan van Opstal, directeur IDO en Gerard van Eck, redacteur van ‘armoede en recht doen’. Hoe zet je samen met anderen de aanpak van armoede op de lokale kaart?
  3. Knelpunten lokaal aanpakken – m.m.v. Lútzen Miedema, diaconaal predikant en universitair hoofddocent. Hoe lobby je lokaal samen met betrokkenen en organisaties voor een betere aanpak van armoede?
  4. Knelpunten landelijk aanpakken – m.m.v. Annemarie Gehrels, adviseur op het terrein van lobby. Hoe lobby je op regionaal en landelijk niveau voor een beter sociaal armoedebeleid?
16.00 Afsluitend is er een hapje en een drankje

info

(073) 612 19 39
info@armekant-eva.nl
www.armekant-eva.nl

locatieProtestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2a
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl