Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
Nederlandse Sint Gregoriusvereniging
(NSGV)

Nederlandse Sint Gregoriusvereniging

Website E-mail

Behartigt de belangen van al diegenen die regelmatig zingen in een kerkkoor en bevordert de liturgische muziek.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 3 april 2010    Evangelie van 2010-04-03
(Paaszaterdag)
begintijd07:45 uur
 titelGregoriaans in kapelruïne St. Walrick
beschrijving

Zaterdag 3 april 2010 – Paaszaterdag – trekken leden van de Schola Cantorum Karolus Magnus te Nijmegen vanaf 7 uur ’s morgens als monniken bij zonsopgang door de bossen naar de ruïne en de koortsboom, gelegen vlakbij St.Walrickweg 5.

Zonsopgang is een symbool van de Opstanding van Christus, de komst van het licht en de levenskracht van de natuur.

Er zullen gregoriaanse gezangen klinken uit de liturgie van de Lijdensweek en Pasen, en ter ere van St.-Willibrord en St.-Walrick.

Het gregoriaans is een heel oude muziekvorm, diep verankerd in de katholieke traditie, die ook daarbuiten steeds meer mensen fascineert.

Volgens een oude legende kreeg Heribartha, dochter van Walrick, de roverhoofdman van de Hoemannen (Heumen), in 721 zware ongeneselijke koorts. Walrick riep de hulp in van de wonderdoener Willibrord, die in de omgeving verbleef. Deze droeg het meisje op haar haarsnoer in de eikenboom naast het huis te hangen en te bidden. Zij genas terstond. Walrick liet zich dopen en zwoer zijn roversbestaan af. Zijn oude makkers vermoordden hem en zijn dochter. Zij werden later door christenen als martelaren vereerd. Karel de Grote liet – na zijn genezing bij de koortsboom - in 777 ter plekke een kapel bouwen uit dankbaarheid.

Maar daarnaast bestaat het ware verhaal van de heilige Walrick, Saint Valéry, die in Frankrijk leefde in de 7e eeuw. Zijn volgelingen hebben in de late middeleeuwen een klooster gesticht in het vennengebied van Overasselt. Nog weer later is hier een kapel ter ere van St.-Walrick gebouwd.

Iedereen is op 3 april van harte welkom, om te genieten van de zang in de openlucht, het geluid van de vogels en de romantiek van de ontluikende dageraad.

Parkeermogelijkheden bij Staatsbosbeheer en restaurant St. Walrick.

info

Jan Timmermans, secretaris van de Schola Cantorum Karolus Magnus
(024) 360 74 81
j.timmermans@upcmail.nl
www.karolus-magnus.nl

organisatieNederlandse Sint Gregoriusvereniging
locatieKapelruïne St. Walrick thv St. Walrickweg 5
plaatsOverasselt (Gelderland)
postcode66
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl