Vandaag is zaterdag 14 september
Kruisverheffing
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 10 juni 2010    Evangelie van 2010-06-10
 titelDonatus Studiedag De Kerk telt
beschrijving

In het kader van Refo500 organiseert Verzekeringsmaatschappij Donatus op 10 juni een studiedag onder de titel ‘De Kerk telt’.

Wat komt er allemaal kijken bij het beheer van kerkgebouwen? Hoe kan de kerk samenwerken met de overheid als het gaat om de zorg voor monumentale panden? Welke verantwoordelijkheid heeft de kerk daarbij en welke de overheid? Wat is de maatschappelijke waarde van de kerk?

Over dit soort spannende vragen heeft het bureau Kaski onlangs een rapport uitgebracht onder de titel De kerk telt – de maatschappelijke waarde van parochies en gemeenten. Donatus Verzekeringen organiseert naar aanleiding daarvan op 10 juni 2010 een studiedag, waarbij ze een antwoord probeert te vinden op deze en andere vragen rond dit thema. Deze studiedag wordt gehouden in het kader van Refo500, aangezien deze vragen niet nieuw zijn. Als gevolg van de Reformatie ontstond namelijk de vraag van wie de kerken en kloosters waren die met Rome hadden gebroken. Wie ging die gebouwen onderhouden en wat moest er met die gebouwen gebeuren wanneer ze niet meer als kerk of klooster gebruikt werden? Is de kerk er alleen voor de eigen leden of heeft zij ook een sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid? De antwoorden van toen zijn interessant genoeg om ze bij de huidige vragen te betrekken.

De dag wordt gehouden van 09.30 uur tot 16.00 uur in het Dominicanerklooster te Zwolle. ’s Morgens zijn er lezingen door dr. Ton Bernts, directeur van Kaski en mede-auteur van het rapport en dr. Sophie van Bijsterveld, lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. ’s Middags staat een aantal workshops op het programma. Het geheel staat onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. George Harinck.

De studiedag is vooral interessant voor parochiebesturen, commissies van beheer, kerkvoogdijen en kerkrentmeesters, die in de praktijk van hun werk met dit soort vragen te maken kunnen krijgen, maar staat open voor iedereen die belangstelling heeft.

Locatie: Dominicanenklooster Zwolle, Assendorperstraat 29 8012 DE Zwolle
De studiedag is vrij toegankelijk, een lunch wordt aangeboden.
Aanmelden is gewenst. Dit kan via s.kadijk@donatus.nl

Programma

9.30 uur Inloop
10.00 uur Opening en welkom door de dagvoorzitter
10.10 uur Dr. T. Bernts “Aanleiding en de betekenis van het rapport de Kerk telt”.
10.40 uur Vragen vanuit de zaal
10.55 uur Koffie- en theepauze
11.10 uur Dr. S. van Bijsterveld
“Hoe telt de kerk bij de overheid?”
11.40 uur Vragen vanuit de zaal
11.55 uur Lunchpauze (Lunch wordt aangeboden)
13.00 uur
Inleiding workshops
  • Simon Kadijk, directeur Donatus Verzekeringen:
    het verzekeren van monumenten.
  • Jos Koopmans, rentmeester en Erwin Stevens,
    adviseur ruimtelijke ordening Eelerwoude: Oude gronden bieden nieuwe kansen voor een gezonde exploitatie van kerkelijk vastgoed.
  • Ina Roeterdink, senior medewerker, voorlichting
    en advies Nationaal Restauratiefonds: fondsen voor (rijks) monumenten, BRIM etc.
  • Maickel Prasing, pastoor van Oudenbosch: welke zaken tellen bij fusies van parochies en gemeenten?
13.10 uur
Workshop 1
13.55 uur
Workshop 2
14.40 uur
Pauze
15.00 uur
Paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. George Harinck
16.00 uur
Borrel

info

s.kadijk@donatus.nl
www.donatus.nl
www.refo500.nl

locatieLocatie: Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29
plaatsZwolle (Overijssel)
postcode80
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl