Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 9 april 2010    Evangelie van 2010-04-09
begintijd15:00 uur
 titelEerste Dutch Annual Lecture in Patristics
beschrijving

Op vrijdag 9 april om 15.00 uur zal Prof. Dr. Dr. h.c. Christoph Markschies, Präsident der Humboldt-Universität zu Berlin, de eerste Dutch Annual Lecture in Patristics houden, getiteld:

Does It Make Sense to Speak about a ‘Hellenization of Christianity’ in Antiquity?

in de Tinbergenzaal van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.

U bent van harte uitgenodigd deze lezing bij te wonen.
Uw aanwezigheid wordt bijzonder op prijs gesteld.
Na afloop zal er een receptie plaatsvinden.
Deelname is kosteloos.
In verband met het beschikbare aantal plaatsen dient u zich wel vóór 29 maart aan te melden bij Mevr. S. Baboeram Panday-Kanhai. Zij stuurt u dan een toegangsbewijs.

Voor de Dutch Annual Lectures in Patristics zal steeds een eminent geleerde uit binnen- of buitenland gevraagd worden die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan onze kennis van de vorming van het christendom in de eerste eeuwen.
De organisatoren menen dat een persoonlijk verhaal van een wetenschapper van zeer hoog kaliber een bron van inspiratie kan zijn voor studenten en andere belangstellenden.

De Dutch Annual Lectures in Patristics zijn een initiatief van het Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen, de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij werken samen in het interuniversitair Centrum voor Patristisch Onderzoek (CPO).

Prof. Dr. Dr. h.c. Christoph Markschies geldt als één van de meest toonaangevende patristici en kerkhistorici van deze tijd. Hij studeerde evangelische theologie, klassieke filologie en filosofie in Marburg, Jeruzalem, München en Tübingen. In 1995 werd hij hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Friedrich-Schiller-Universität te Jena en vanaf 2000 bekleedde hij dezelfde leerstoel aan de Ruprecht-Karls-Universität te Heidelberg. Sinds 2004 bekleedt hij de ooit door Harnack bezette leerstoel Vroege Kerkgeschiedenis aan de Humboldt-Universität te Berlijn. Vanaf 1 Januari 2006 is hij rector magnificus van de laatstgenoemde universiteit. Markschies is lid van talrijke wetenschappelijke academies, onder meer van de Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften en de Europese Akademie van Kunst en Wetenschappen. Van eerstgenoemde academie is hij secretaris van de afdeling geesteswetenschappen. In zijn talrijke monografieën en artikelen beweegt hij zich op de onderzoeksvelden van de gnosis, Ambrosius, de Triniteitsleer, het antieke christendom en de vroege kerkgeschiedenis in het algemeen. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe editie van de Apostolische Vaderen. In 2005 verleende de Faculteit voor Orthodoxe Theologie van de Lucian-Blaga-Universiteit Hermannstadt/Sibiu hem de waardigheid van eredoctor. Als ambtsdrager van de Evangelische Kirche preekt Markschies tenslotte ook regelmatig in Berlijn.

info

Mw S. Baboeram Panday-Kanhai
s.kanhai@uvt.nl
www.uvt.nl/faculteiten/fkt/agenda/2010/april/CPO/

locatieHet Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl