Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 27 maart 2010    Evangelie van 2010-03-27
begintijd10:00 uur
eindtijd20:00 uur
 titelSymposium Dragers van Belofte
beschrijving

Symposium
De Radboud Universiteit in Nijmegen houdt op 27 maart een symposium over de rooms-katholieke gymnasia van Nederland in de periode 1920-1970.
Datum: zaterdag 27 maart 2010
Locatie: Stedelijk Gymnasium, Kronenburgersingel 269 te Nijmegen
Deadline inschrijven symposium 19 maart.

Expositie
Datum: maart - juli 2010
Locatie: Museum De Stratenmakerstoren, Waalkade 83 te Nijmegen

Beschrijving symposium
Het symposium kijkt onder de noemer ‘Visioenen van een katholieke intellectuele elite in opleiding’ terug op het onderwijs op katholieke gymnasia na de Tweede Wereldoorlog. De toekomstige elite werd op deze gymnasia met élan opgeleid door mannelijke en vrouwelijke religieuzen. Tijdens de periode van ontkerkelijking en ontzuiling maakten veel pupillen zich echter los van de verwachting dat zij de toekomstige katholieke elite van Nederland zouden worden. Sommigen deden dat haast moeiteloos, anderen bepaald niet. Laatstgenoemden groeiden wel uit tot een nieuwe intellectuele ruggengraat van de Nederlandse samenleving, maar meestal op enige afstand van de kerk waarin zij geboren waren.

Deze grotendeels verborgen geschiedenis, die zeker niet alleen succesverhalen kent, brengt twee belangrijke vragen met zich mee. Beide vragen komen op het symposium aan de orde:

  • In hoeverre droeg de scholing door religieuzen zelf ertoe bij dat hun leerlingen zich met succes los konden maken van het katholieke milieu waarin ze waren opgegroeid?
    Deze vraag raakt aan de intenties van de religieuzen die zich inspanden voor de opvoeding en opleiding van jongeren. 
  • Hoe hebben oud-leerlingen van deze scholen in hun studie en werkzame leven de katholiek geladen bagage van hun middelbare schooltijd ingezet?
    Deze vraag heeft betrekking op de betekenis van de vorming, zowel voor de oud-leerlingen zelf als voor de samenleving, waarin zij actief waren.

Programma

9.45 Ontvangst met koffie en thee
10.15 Opening en korte introductie op het thema door dagvoorzitter prof. dr. Marit Monteiro
10.30 Interview met Eugenie Bots, oud-leerlinge van Lyceum Mater Dei in Nijmegen en oud-rectrix van Notre Dame des Anges (Beek-Ubbergen), door prof. dr. Dolly Verhoeven (RU)
11.00 Lezing door drs. Marieke Smit (RU) over vorming van meisjes aan door zusters geleide gymnasia
11.30 Koffie en thee
11.50 Column door prof. dr. Marita Mathijsen-Verkooijen, emeritus-hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam over haar opleiding aan het St. Ursulalyceum in Roermond, afgesloten met een interview door Dolly Verhoeven
12.15 Lunch
13.30 Interview met prof. dr. Erik Jurgens, oud-leerling van het jezuïetencollege Katwijk-De Breul, emeritus-hoogleraar staatsrecht, oud-lid van de Eerste en Tweede Kamer en voorzitter van de Mariënburgvereniging,door Dolly Verhoeven.
14.00 Lezing door drs. Marieke Smulders (RU) over vorming jongens aan door paters geleide gymnasia
14.30 Koffie en thee
15.15 Gesprek van klasgenoten van het Paulinum te Driehuis: Leo Fijen, hoofd Godsdienst en Cultuur van de KRO en prof. dr. Bob de Graaff, Socrates-hoogleraar Politieke en Culturele reconstructie aan de Universiteit Utrecht.
15.40 Slotbeschouwing door dr. Marjet Derks (RU)
16.00 Borrel ter afsluiting
17.30 Einde en mogelijkheid tot bezoek tentoonstelling Bidden, spelen en studeren: opleiding en vorming van een katholieke elite (1920-1970) tussen 18.00u en 20.00u in museum De Stratemakerstoren

info

nederlandskatholicisme.ruhosting.nl/Dragers_belofte_portal.html

locatieStedelijk Gymnasium, Kronenburgersingel 269
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl