Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdonderdag 18 maart 2010    Evangelie van 2010-03-18
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelCyclus Albertinumgenootschap over heiligen
beschrijving

Het Albertinusmgenootschap verzorgt deze vastentijd een serie van vier lezingen:

4 maart 2010: Weest heilig
Spreker: Prof. dr. Rein Nauta, emeritus hoogleraar Godsdienstpsychologie aan de Universiteit van Tilburg.
Heiligen beginnen in vergetelheid te raken. Althans in het westerse christendom. Betekent dit verlies of winst? Wat is de functie precies van heiligenverering? En, in de eerste plaats, wat is heilig eigenlijk? In het christendom liggen verschillende redenen aan heiligenverering ten grondslag, religieuze en idealistische, soms ook nationalistische en kerkpolitieke redenen. In het boek Leviticus houdt God mensen voor: "Weest heilig, want Ik ben heilig". Blijkbaar ligt hier ook een opdracht voor de mens.

11 maart 2010: Anders heilig
Spreker: Prof. dr. Herman Beck, hoogleraar Godsdienstfenomenologie aan de Universiteit van Tilburg
Heiligen en heiligheid zijn niet voorbehouden aan het christendom alleen. Ook andere religies kennen hun heiligen. Wat valt hier godsdienstfenomenologisch over te zeggen? Welke gemeenschappelijke behoefte ligt eraan ten grondslag? En wat maakt een andere heilige anders? In de islam bijvoorbeeld, of in het hindoeïsme.

18 maart 2010: Gewoon heilig. Bernadette en de nieuwe kerk
Spreker: Prof. dr. Patrick Chatelion Counet, bijzonder hoogleraar "de Bijbel in de Nederlandse cultuur" aan de Universiteit van Amsterdam en directeur Konferentie Nederlandse Religieuzen te s Hertogenbosch
In het jubileumjaar 2008 ter gelegenheid van 150 jaar Mariaverschijningen bezochten acht miljoen mensen de bedevaartplaats Lourdes. Bernadette Soubirous is een heilige uit de negentiende eeuw die vandaag de dag nog volop in de belangstelling staat. Hoe verhield zich destijds de lokale kerk ten opzichte van Rome? En wat zijn vandaag de dag de kerkpolitieke implicaties van de gebeurtenissen in Lourdes? In deze lezing een verrassend, en vanuit bepaald perspectief misschien ook verontrustend, antwoord.

25 maart 2010: Idolen, heiligen van nu?
Spreker: Dr. Peter Jan Margry, senior onderzoeker etnologie aan het Meertens Instituut (KNAW) te Amsterdam
Pim Fortuyn, Michael Jackson, Jim Morrison, Meindert Tjoelker, Giovanni Falcone, Martin Luther King. Men kan zich afvragen of de moderne mens niet liever helden heeft dan heiligen. Tegelijk dient zich dan de vraag aan waar de verschillen (en overeenkomsten) liggen. Titus Brandsma, Karol Woytila, pater Damiaan, Karel Houben, Moeder Teresa.
Heiligen (in spe) kenmerken zich, behalve door opofferingsgezindheid en soms martelaarschap, vooral hierdoor dat zij gedragen worden door een idee van spiritualiteit of religiositeit. Hoe zit dat met ogenschijnlijk seculiere helden. Zijn zij te beschouwen als rolmodellen voor hun fans en aanhangers en zo ja, in hoeverre worden zij dan door hen vereerd?

De lezingen zijn voor ieder toegankelijk. Het aantal toehoorders ligt rond de 50 (40 tot 70). Voor het bijwonen van een lezing (men kan iedere lezing afzonderlijk bezoeken) wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro (incl. koffie of thee) per avond. Vrijwillige donaties voor het genootschap zijn altijd welkom.

Praktische informatie:
De lezingen worden gehouden op donderdag-avonden van 20.00 - 22.00 uur in de zijkapel van de Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstraat 5 te Nijmegen. De hoofdingang bevindt zich op prof. Molkenboerstraat 5. Deze locatie is te bereiken met buslijn 11, vertrektijd 19.32 uur vanaf Centraal Station Nijmegen, aankomsttijd 19.41 uur op halte prof. Molkenboerstraat. Hierna is het ongeveer 2-5 minuten lopen. De zijkapel, ingang Groenewoudseweg is hiernaast op de foto te zien maar niet open. Toegang zijkapel uitsluitend via de hoofdingang aan de Prof. Molkenboerstraat op het kerkplein. Daar is doorgaans ook voldoende parkeergelegenheid.

Tijd: 20.00 - 22.00 uur.
Entree 5 euro.

info

Margot Niekus
(024) 35 80 175

Ans Metz
(024) 322 82 85

locatiezijkapel van de Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstraat 5
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl