Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdonderdag 18 maart 2010    Evangelie van 2010-03-18
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelChristendom en de crisis - Alphons AriĆ«ns
beschrijving

Dit voorjaar zullen er in de Walburgisbasiliek te Arnhem twee lezingen worden gehouden met als thema:

Christendom en de crisis
de katholieke kerk en de samenleving

De lezingen worden gehouden in de Walburgisbasiliek

  1. donderdag 4 maart 2010
  2. donderdag 18 maart 2010

Tijd: 20.00 – 22.00 u. De Basiliek is 30 min. van tevoren open
Toegangsprijs € 6,- / passe-partout 2 lezingen € 10,-

Eerste lezing
De eerste lezing heeft als inspiratiebron het leven en werk van priester en sociaal pionier Alphons Ariëns.  

Christus en de samenleving, de spiritualiteit van Alphons Ariëns.

Alphons Ariëns priester en sociaal pionierDit jaar is het 150 jaar geleden dat Alphons Ariëns werd geboren. Aan het eind van de 19e eeuw werd hij beroemd door zijn werk voor de arbeiders en voor de bestrijding van het alcoholisme. Hij was een van de eersten die de katholieke kerk in de praktijk bracht. Maar Ariëns was meer sociaal pionier; hij wilde in de eerste plaats de samenleving bezielen met de geest van Christus. Ook voor deze tijd blijkt Ariëns een inspirerende persoonlijkheid. Pastoor drs. Henri ten Have schreef een boek over zijn leven en spiritualiteit en zal spreken over de betekenis van Ariëns voor deze tijd.

Tweede lezing
De tweede lezing zal verder gaan op dit thema en over het handelen van Christenen anno 2010.

Economische crisis en de sociale leer van de katholieke kerk in 2010.

Tijdens het leven van Ariëns publiceerde Paus Leo XIII de beroemde encycliek (rondzendbrief) Rerum Novarum over het sociale vraagstuk in 1891. Deze brief was een enorme steun voor Ariëns allen die zich inzetten voor de verbetering van het lot van de arbeiders. Telkens weer opnieuw hebben de pausen brieven geschreven die ingingen op de sociale vraagstukken van hun tijd. Recentelijk heeft de huidige paus Benedictus XVI ook een sociale encycliek geschreven: Caritas in Veritate. De paus bespreekt onder andere de oorzaken van de huidige economische crisis. Zijn encycliek wordt ook door economen geprezen. Drs. H.J.G.M. Crijns, directeur van het landelijk bureau Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), zal de betekenis van deze encycliek toelichten in een boeiende lezing.

info

(06) 1772 4848

locatieWalburgisbasiliek, Rosendaalseweg 698
plaatsArnhem (Gelderland)
postcode68
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl