Dit voorjaar zullen er in de Walburgisbasiliek te Arnhem twee lezingen worden gehouden met als thema:
Christendom en de crisis de katholieke kerk en de samenleving
De lezingen worden gehouden in de Walburgisbasiliek
- donderdag 4 maart 2010
- donderdag 18 maart 2010
Tijd: 20.00 – 22.00 u. De Basiliek is 30 min. van tevoren open Toegangsprijs € 6,- / passe-partout 2 lezingen € 10,-
Eerste lezing De eerste lezing heeft als inspiratiebron het leven en werk van priester en sociaal pionier Alphons Ariëns.
Christus en de samenleving, de spiritualiteit van Alphons Ariëns.
Alphons Ariëns priester en sociaal pionierDit jaar is het 150 jaar geleden dat Alphons Ariëns werd geboren. Aan het eind van de 19e eeuw werd hij beroemd door zijn werk voor de arbeiders en voor de bestrijding van het alcoholisme. Hij was een van de eersten die de katholieke kerk in de praktijk bracht. Maar Ariëns was meer sociaal pionier; hij wilde in de eerste plaats de samenleving bezielen met de geest van Christus. Ook voor deze tijd blijkt Ariëns een inspirerende persoonlijkheid. Pastoor drs. Henri ten Have schreef een boek over zijn leven en spiritualiteit en zal spreken over de betekenis van Ariëns voor deze tijd.
Tweede lezing De tweede lezing zal verder gaan op dit thema en over het handelen van Christenen anno 2010.
Economische crisis en de sociale leer van de katholieke kerk in 2010.
Tijdens het leven van Ariëns publiceerde Paus Leo XIII de beroemde encycliek (rondzendbrief) Rerum Novarum over het sociale vraagstuk in 1891. Deze brief was een enorme steun voor Ariëns allen die zich inzetten voor de verbetering van het lot van de arbeiders. Telkens weer opnieuw hebben de pausen brieven geschreven die ingingen op de sociale vraagstukken van hun tijd. Recentelijk heeft de huidige paus Benedictus XVI ook een sociale encycliek geschreven: Caritas in Veritate. De paus bespreekt onder andere de oorzaken van de huidige economische crisis. Zijn encycliek wordt ook door economen geprezen. Drs. H.J.G.M. Crijns, directeur van het landelijk bureau Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), zal de betekenis van deze encycliek toelichten in een boeiende lezing.
|