Vandaag is zaterdag 14 september
Kruisverheffing
 

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 10 maart 2010    Evangelie van 2010-03-10
begintijd14:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelInterdiocesane bijeenkomst over rol vd Kerk
beschrijving

“Waar dient de Kerk voor” is het thema waarover burgemeester Ton Rombouts van ’s-Hertogenbosch en bisschop Gerard de Korte zullen spreken op 10 maart in Deurne. De ontmoeting wordt georganiseerd door de bisdommen ’s-Hertogenbosch en Roermond en is bedoeld voor allen die kerkelijk actief zijn en voor ieder die maatschappelijk betrokken is.

Waarde de van een kerk
Mr. dr. Ton Rombouts, burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, komt in zijn gemeente op diverse plaat­sen de kerken tegen, onder andere in een aantal kerkelijke diaconale projecten. Zelf kerkelijk betrok­ken denkt hij ook in zijn functie als burgemeester na over de waarde van de kerken voor stad en sa­menleving. Hij zal ingaan op vragen als: Wat is de waarde van een kerk bekeken vanuit de huidige samen­leving? Welke waarden zijn fundamenteel voor de samenleving en wat mag de samenleving daarbij van een kerk verwachten?

Rol van een kerk
Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden, is voor de Nederlandse bisschop­pen­con­ferentie referent voor Kerk en samenleving. Recent heeft hij nog opgeroepen tot het eten van vis op vrijdag om daarmee het thema duurzaamheid op de agenda te zetten. Hij zal vragen beant­woor­den als: Welke rol moet een kerk in deze vanuit haar eigen opdracht spelen én welke rol kán ze, reëel ge­sproken, spelen?

Publieke opinie
Onderzoek laat zien dat de kerken in Nederland een enorme positieve invloed op de Nederlandse samenleving hebben. Hun inzet zorgt er voor dat mensen met elkaar in contact komen en sociaal zwakkeren worden ondersteund. Vanuit de publieke opinie lijkt het alsof kerken alleen maar be­zig zijn met hun interne organisatie en onderhoud van gebouwen. Zo is niet of nauwelijks bekend dat kerken jaarlijks 11 miljoen besteden aan armoedebestrijding.

Aanwezigheid kerk
Daarnaast zijn op vele plekken kerken en indivi­duele gelovigen actief op het terrein van diaconie in de vorm van concrete hulp­ver­lening, zoals steun aan voedselbanken, inloophuizen, tweedehands kledingaanbod, hulp aan vluchte­lingen. Dit gebeurt vaak in stilte. In de samenleving is intussen een levendig debat gaande over normen en waarden, waarbij inbreng vanuit de kerken ogenschijnlijk ontbreekt. Tegen deze achtergrond willen de bisdommen van Roermond en ’s-Hertogenbosch publiekelijk een bijdrage leveren aan dit debat. De bisschoppen Anton Hurkmans en Frans Wiertz van respectievelijk de bisdommen ’s-Hertogen­bosch en Roermond, zullen de bijeenkomst bijwonen.

Programma

14.00 uur Ontvangst met koffie en thee

14.30 uur

Welkom door Matheu Bemelmans, dagvoorzitter
14.45 uur Inleiding door Mr. Dr. Ton Rombouts, burgemeester van ‘s-Hertogenbosch
15.15 uur

Korte pauze

15.30 uur

Column door Drs. Henk Meeuws

15.35 uur

Inleiding door Mgr. dr. Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden

15.55 uur

Afsluitende informatie over thema vanuit website rkdiaconie.nl

16.00 uur

Gesprek met zaal

16.30 uur

Afsluiting met borrel

17.00 uur

Sluiting

Locatieadres:
Conferentiehotel Willibrordhaeghe, Vlierdenseweg 109, 5753 AC Deurne. Voor een routebeschrijving naar Conferentiehotel Willibrordhaeghe zie de website www.willibrordhaeghe.nl

Opgave
Voor het Bisdom van ’s-Hertogenbosch: A. van der Els: avdels@bisdomdenbosch.nl , tel. 073-6125488
Voor het Bisdom Roermond: M.Bemelmans: m.bemelmans@bisdom-roermond.nl , tel. 0475-386879
Deelname is gratis.

info

Bisdom van 's-Hertogenbosch
J.van Oppen
(073) 612 54 88

Bisdom Roermond
H.Vossen
(06) 244 88 442

organisatieBisdom Den Bosch
locatieConferentiehotel Willibrordhaeghe, Vlierdenseweg 109
plaatsDeurne (Noord-Brabant)
postcode57
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl