Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 21 maart 2010    Evangelie van 2010-03-21
begintijd09:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelUit dezelfde Bron
beschrijving

ignatiaanse spiritualiteit voor mensen vandaag

Met een open en vrijgevig hart


Een dag van ontmoeting, vorming en viering voor wie wil kennismaken met de ignatiaanse spiritualiteit of er zich verder in wil verdiepen. In de voormiddag is er een dieper gravende lezing, in de namiddag bekijken we dezelfde thematiek vanuit toegepast perspectief .
‘s Middags is er een eucharistieviering en de dag wordt afgesloten met een ‘ignatiaanse koffietafel’.

Voormiddag

Lezing door Ann Beddeleem.

Ontvankelijkheid is de spirituele houding bij uitstek. Ze sluit aan bij de grote oproep van de bijbelse auteurs: “Luister!”. Nergens blijkt luisteren in de Schrift op de eerste plaats een zaak van de zintuigen te zijn, van zich informeren, maar een kwestie van openheid en gratuïteit: wie echt luistert, laat iemand binnen in zijn leven.

Zo is het ook met Gods Woord. Wie luistert naar Gods stem, is open voor Hem, laat zich door Hem raken, ja, bemint Hem. Maar Gods Woord is toch ook van een heel andere orde dan elk menselijk woord. Het is het enige dat echt veilig is om geheel binnen te laten, beklemtoont de Schrift. God is de eerste en enige aan wie we ons helemaal kunnen en mogen overleveren. ‘Zijn Stem’ is het ijkpunt om naar andere stemmen te luisteren, om na te gaan welke invloed ze op ons leven hebben en waar ze ons mee naartoe nemen.

In zijn Geestelijke Oefeningen schrijft Ignatius zich in deze grote bijbelse traditie in. “Het is zeer bevorderlijk voor iemand die de oefeningen krijgt ze te beginnen met een groot en vrijgevig hart voor zijn Schepper en Heer en Hem geheel zijn wil en vrijheid aan te bieden…”, schrijft hij in een inleidende aantekening. Hoe veeleisend deze raadgeving op het eerste zicht ook mag klinken, ze brengt ons naar het mysterie van onze relatie met God en naar het fundament van onze vrijheid, waaruit onze keuzes ontspringen.

De inleiding in de voormiddag exploreert de mogelijkheden en gevolgen van deze gelovige basishouding.


Namiddag

In de namiddag laten we ons door moderne christelijke componisten op een heel andere wijze binnenleiden in de geloofsmysteries. In een unieke taal van klanken helpen ze ons om te luisteren en doorheen een aanvankelijke vreemdheid open te komen voor Gods stille Aanwezigheid.
Aan de hand van een deskundige uitleg en muziekfragmenten maken we al doende kennis met een bijzonder medium dat op een andere manier dan het woord kan bijdragen tot de verdieping van ons geloof.

Begeleiding

Ann Beddeleem, stafmedewerkster.
Jan Christiaens, werkzaam aan de KU Leuven, afdeling Musicologie.

Programma

9u30: Onthaal-inschrijving
10u-12u: Inleiding door Ann Beddeleem
12u: Eucharistieviering
Middagmaal
14u30 -16u30: Luistervinken naar de Eeuwige, Jan Christiaens
16u30: ‘Ignatiaanse koffietafel’

Kosten (dagprogramma, middagmaal, koffietafel)

12 euro.

Inschrijven

door het juiste bedrag over te schrijven op rekening 447-8630601-48 (IBAN BE11 4478 6306 0148 / BIC KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen met vermelding Brondag.

Inschrijven vóór 15 maart a.u.b.

info

09/ 226 52 26

www.oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl