Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
De Tiltenberg
(Tiltenberg)

De Tiltenberg

Website E-mail

Vormingscentrum van het Bisdom van Haarlem-Amsterdam

De Tiltenberg
Zilkerduinweg 375
2114 AM  Vogelenzang

(0252) 345 345

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 1 februari 2010    Evangelie van 2010-02-01
begintijd16:00 uur
 titelKoperen jubileum Tiltenberg
beschrijving

Op maandag 1 februari 2010 wordt het 12½-jarig jubileum gevierd van grootseminarie De Tiltenberg.

Voor het 12½ jarig bestaan van het Grootseminarie worden veel gasten verwacht. Naast de Apostolisch Nuntius, mgr. dr. Fr. Bacqué, die hoofdcelebrant zal zijn in de Eucharistieviering en de homilie zal houden, is natuurlijk de diocesane Bisschop, mgr. dr. J.M. Punt aanwezig met de hulpbisschop, mgr. J.G.M. van Burgsteden, Vicaris generaal drs. M. de Groot en de algemeen econoom drs. E. Duijsens. Bijzondere gasten zijn voorts de aartsbisschop van Utrecht, mgr. dr. W.J. Eijk en de beide elect-hulpbisschoppen, mgr. mr. lic. Th. Hoogenboom en drs. H. Woorts, evenals de Abt van Egmond M. Mathijsen osb alsmede rectoren van met De Tiltenberg verbonden opleidingen van andere bisdommen en studenten van het Ariënskonvikt. Ook de burgemeester van Bloemendaal, de heer R. Nederveen, maakt de viering mee. Ook de priesterstudenten en de jonge priesters die aan het seminarie hebben gestudeerd zijn uitgenodigd.

Het feest wordt gevierd op 2 februari, te beginnen met een vesper- en eucharistieviering vanaf 16.00 uur. Na de vespers en de heilige Mis, worden in een feestelijke zitting enkele toespraken gehouden en een presentatie van de geschiedenis van het seminarie door o.m. drs. B. Hartmann. Tevens wordt de bundel "voor een missionaire Kerk" gepresenteerd, die geredigeerd werd door drs. J. Vijgen en dr. B. Putter, met artikelen rond dit thema van docenten van de priesteropleiding.

Tot nu toe zijn 35 priesters gewijd en 25 diakens, die hun opleiding geheel of gedeeltelijk aan het seminarie volgden. Momenteel studeren 46 priesterstudenten aan De Tiltenberg voor de bisdommen Haarlem-Amsterdam, Rotterdam en Groningen-Leeuwarden en van de abdij van Egmond. Na de zomer komen daar studenten voor het aartsbisdom Utrecht bij.

In 1997 ging de priesteropleiding als seminarie van start, toen nog in gebouwen van de zusters Karmelietessen in Vogelenzang. Geleidelijk groeide het aantal studenten en in 2005 verhuisde de priesteropleiding naar De Tiltenberg, eveneens in Vogelenzang, nadat dit complex was gerenoveerd en uitgebouwd. Sinds het jaar 2000 was de theologiestudie in het seminarie reeds verbonden met de theologische faculteit van de Pauselijke Lateraanse Universiteit, zodat de studenten kunnen afstuderen met een graad van die Universiteit. De priesterstudenten bekwamen zich tijdens hun opleiding in filosofische en theologische vakken naast een basisstudie van verschillende menswetenschappen. Stages en een pastoraal jaar ronden de opleiding af.

Aan het seminarie studeren voor het bisdom Haarlem-Amsterdam ook de priesterstudenten van het Redemptoris-Materseminarie in Nieuwe Niedorp, die uit verschillende landen afkomstig zijn. Na een grondige taalstudie beginnen zij hun theologische opleiding. Vijftien van hen zijn al priester gewijd en zijn in het bisdom als priester werkzaam of zijn uitgeleend aan twee andere Nederlandse bisdommen.

info

www.tiltenberg.org

organisatieDe Tiltenberg
locatieDe Tiltenberg, Zilkerduinweg 375
plaatsVogelen
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl