Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerdinsdag 22 december 2009    Evangelie van 2009-12-22
begintijd20:15 uur
 titelWeihnachtsoratorium Bach
beschrijving

Ad mosam
Het Limburgse barokensemble Collegium Ad Mosam bestaat 15 jaar en presenteert deze maand een viertal uitvoeringen van het befaamde Weihnachtsoratorium van J. S. Bach (1685-1750), Cantates 1,2,5,6. Geen enkel werk is zo verbonden met het Kerstverhaal als Bachs Weihnachtsoratorium, geen Kerst daarom zonder Jauchzet, frohlocket! Collegium AD MOSAM voert het Weihnachtsoratorium uit op oude instrumenten maar in een actuele interpretatie.

De meest feestelijke delen met trompetten
Jauchzet, frohlocket, wie kent niet deze prachtige klanken van het openingskoor in Bachs Weihnachtsoratorium. Als eenmaal de pauken, fluiten, en hobo’s onze aandacht vangen en uitbundige trompetten ons meenemen in een waterval van vrolijk tuimelende vioolfiguren barst dat geweldige muzikale feest los van hoop en verwachting.

Zes Cantates
Bach schreef de zes cantates, die nu samen het Weihnachtsoratorium vormen, voor de drie kerstdagen en drie navolgende zondagen. Elke cantate vertelt zijn eigen verhaal en kent zijn eigen muzikale sfeer. Zo begint de Sinfonia van de tweede cantate in een wiegende herderssfeer (fluiten en hobo’s) en klinkt even later de beroemde alt-aria Schlafe mein liebster in een geromantiseerde stalscène. Heel anders zijn de cantates vijf en zes, waar de dreiging van Koning Herodes voelbaar is (de kindermoord) en waar de drie Wijzen de sluwe Herodes weten te misleiden met hun omweg.

Solisten en leiding

  • Julian Podger, evangelist-tenor
  • Hayat Chaoui, sopraan
  • Karolina Hartman, alt
  • Jussi Lehtipuu, bas
  • Barokensemble Collegium AD MOSAM, koor, solisten en orkest staan o.l.v. Huub Ehlen.

Uitvoeringen:

Collegium AD MOSAM beschikt over expressieve zangers en instrumentalisten en tussen de solostemmen bevinden zich enkele juweeltjes. (Thiemo Wind, De Telegraaf)

info

Onze Lieve Vrouwebasiliek
(043) 350 5555
www.uitbaliemaastricht.nl
www.theateraanhetvrijthof.nl

locatieTheater de Maaspoort, Oude Markt 30
plaatsVenlo (Limburg)
postcode59
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl