Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 24 december 2009    Evangelie van 2009-12-24
begintijd20:00 uur
eindtijd23:00 uur
 titelOpenluchtkerstspel Bocholt BelgiĆ«
beschrijving

Als afsluiter van het jaar 2009 vindt de negentiende editie plaats van het openluchtkerstspel in Bocholt op 24 en 25 december e.k. De zeven taferelen spelen zich af over een parcours van ongeveer 1 km in de straten en het centrum van Bocholt.

Bocholt wordt weer Bethlehem
Bocholt zal zijn kerstnacht 2009 voor de negentiende maal op een bijzondere wijze beleven. Het heilig bijbels gebeuren ontrolt er zich opnieuw tijdens het unieke kerstspel dat door de straten van het centrum evolueert. Bethlehem wordt er twee dagen levend met als decorum bovendien een talrijk publiek dat dit vredesgebeuren op een originele wijze mee kan volgen.

Tijdens het kerstspel leven telkens duizenden toeschouwers ingetogen meer en vieren zo op een speciale manier hun Kerstnacht. Meer dan 160 Bocholtenaren zijn betrokken bij dit spel. Schuifje voor schuifje ontrollen zich de taferelen.

“Aan de kruising van wegen, nl. Damburgstraat-Reppelerweg, spreken in het eerste tafereel de Joden hun hoop op verlossing uit. Dan volgt de boodschap aan het kapelletje van O.-L.-Vrouw. In het timmermanshuisje worden Jozef en Maria gestoord in hun intimiteit. Romeinse

ruiters roepen via een edict van keizer Augustus op tot de volkstelling. Ook Jozef en Maria vangen de lange tocht naar Bethlehem aan. Bij de grote stadspoort worden ze gecontroleerd door de Romeinen. Jozef klopt tevergeefs aan voor een onderkomen in enkele herbergen. Teneinde raad verzeilt hij bij de herders met hun kudde die hem verwijzen naar een schamele stal even buiten het centrum. De engelen brengen de boodschap van de geboorte van een verlosser. Daarna trekken de herders samen met de Joden naar het stalletje om hun gaven aan te bieden aan de Heiland.”

Tot zover een summier overzicht van de zeven taferelen van dit bijbels kerstspel, van de hand van E.H. Toon Scheepers. Het kerstofficie vindt plaats in de Sint-Laurentiuskerk waar de spelers een levend decorum vormen en de lezingen verzorgen.

Historiek
Alles begon eigenlijk in de jaren zestig toen de gouverneur de gemeentebesturen vroeg te zorgen voor een sfeervolle kerstversiering met bijhorende viering. Onder impuls van kapelaan Scheepers, destijds proost van KWB, kwam er in Bocholt een originele Kempische kerststal. Om wat meer stemming bij te brengen zong een koor er kerstliederen. Men trok ook stoetsgewijs vanuit vier richtingen naar de stal.

De KWB vond dit gebeuren echter te statisch en dokterde het idee uit voor een kerstspel. E.H. Toon Scheepers las heel wat bestaande kerstverhalen, maar vond nergens zijn gading. Hij wilde een “origineel” kerstspel met beweging. Daarom schreef hij een eenvoudig “openluchtkerspel” gebaseerd op het Evangelie. Zo kwam een script tot stand van een “reizend” spel in zeven taferelen. De KWB speelde met de natuur als achtergrond dit nieuwe spel voor de eerste maal in 1963. De belangstelling was bevredigend omdat ook toeschouwers vanuit de omgeving dit gebeuren mee volgden.

Evolutie
Het succes van deze eerste editie betekende een stimulans voor de gelegenheidsacteurs. De kerststal kreeg dankzij de medewerking van een Luikse kunstenares levensgrote beelden van Jozef en Maria en enkele herders. Deze beelden werden in gips vervaardigd en later gepolychromeerd. Bijkomende klederdracht werd vervaardigd door het Technisch Instituut Sint-Jozef. Er werden decors getimmerd, geluidsinstallaties en lichtketens getest, gelegenheidsacteurs repeteerden eindeloos om de schoonheidsfoutjes van de beginperiode weg te werken.

Misschien deed de originaliteit er iets aan of de spontaniteit van de amateur-acteurs. In elk geval groeide dit openluchtkerstspel uit tot een massaspel dat telkens duizenden toeschouwers lokte, niet alleen uit de provincie, maar zelfs van over de landsgrens. Deze groeiende belangstelling noopte de organisatoren tot een streven naar perfectie. Uiteraard stegen de kosten in verhouding, zodat men zich verplicht zag het spel nog maar driejaarlijks te laten plaatsvinden. De toegang bleef immers gratis.

Ondanks deze financiële beslommeringen vindt dit jaar de negentiende editie plaats van het openluchtkerstspel. Vele Bocholtenaren maken zich nu al op voor “hun” spel. Ze laten baarden groeien, timmeren, repeteren, werken aan verbetering van geluid- en lichtinstallatie enz.

Op kerstavond 24 december begint het spel om 20 uur. Aansluitend volgt de nachtmis in de Sint-Laurentiuskerk met de spelers als decorum. Zij lezen ook de teksten in de mis. Op kerstdag 25 december speelt men om 17.30 uur. Wie op beide dagen Romeinen, Joden of Arabieren ziet, kan hen rustig de weg vragen. Aarzel niet, want het Bocholtse Bethlehem biedt de kans om een uniek kerstgebeuren mee te beleven.

Wetenswaardigheden Kerstpel Bocholt

2009: negentiende opvoering. Drieënveertig jaar geleden vond de eerste editie plaats met ca. 400 aanwezigen maar in 2006 ca. 4000 toeschouwers.

Opvoeringen: 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1971, 1974, 1977, 1980, 1982, 1985, 1988, 1991, 1994, 1997, 2000, 2003, 2006.

Auteur: E.H. Toon Scheepers (+ 2000)

Huidige organisatie:
vzw kerstspel met de steun van tal van plaatselijke verenigingen zoals KWB, KAV, KLJ, KSJ, rijvereniging Sint-Kristoffel, ponyruiters, toneelkring, e.a. Onder bescherming van het gemeentebestuur met de medewerking van GC De Kroon, Dommelhof Neerpelt, de gemeentelijke toeristische dienst en raad, politie, Interelectra enz.

Algemene leiding en coördinatie:  Elke Bas en Patrick Oris

Public Relations:  Elke Bas

Regie: Remi Bas

Acteurs en figuranten:  ca. 160 Bocholtenaren (allen amateurs)

Kleding: eigendom van het vzw kerstspel

Kerststal:  Kempische stal met levensgrote beelden en levende dieren zoals ezel, schapen, kleinvee.

Technische realisatie:

  • geluid en verlichting o.l.v Pierre Rijnkens en Walter Creemers
  • decor en attributen o.l.v Rik Vangompel
  • kledij o.l.v Annie Gaethofs en Mien Knevels

Openluchtkerstspel in zeven taferelen over een parcours van ongeveer 1 km rond en in het centrum van Bocholt (Damburgstraat, Reppelerweg, Kerkplein).

Scènes:

  1. De Joden in ballingschap
  2. De boodschap van de engel Gabriël aan Maria
  3. Jozef en Maria in hun huisje in Nazareth
  4. De tocht naar Bethlehem en het zoeken naar een slaapgelegenheid
  5. De herders in het veld
  6. De aankondiging van de geboorte van de Verlosser
  7. Slotapotheose aan de kerststal gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Laurentiuskerk met spelers als tekstlezers

Opvoeringen:

  • donderdag 24 december om 20.00 uur
  • vrijdag 25 december om 17.30 uur

info

Gemeentelijke toeristische dienst
Dorpsstraat 16
3950 Bocholt
089/20 19 18 

Elke Bas
Kallerstraat 32
3950 Bocholt
089/46 77 42
elke.bas@telenet.be

locatie
plaatsBocholt (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl