Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdinsdag 24 november 2009    Evangelie van 2009-11-24
begintijd14:30 uur
eindtijd16:30 uur
 titelBetovering en Onttovering vd Journalistiek
beschrijving

Op dinsdag 24 november 2009 van 14:30 tot 16:30 uur wordt een symposium gehouden in het Zwijsengebouw (Universiteit van Tilburg) met als thema:

Betovering en Onttovering van de Journalistie

Wie regelmatig op televisie komt of genoemd wordt in kranten, heet al snel BN’er, Bekende Nederlander. ‘Fifteen minutes of fame’, noemde Andy Warhol dat. Een gebeurtenis is pas echt gebeurd, wanneer de massamedia er aandacht aan hebben besteed, een probleem is pas echt een probleem wanneer er in een talkshow over gediscussieerd werd. We leven in een mediacratie, zeggen mediawetenschappers. De media, in het bijzonder de televisie, bepalen het speelveld waarop letterlijk en figuurlijk de wedstrijd gespeeld wordt. Ze bepalen ook de regels die er gelden en de wetmatigheden die aan de orde zijn: de medialogica wordt dat wel genoemd.

De media kunnen reputaties van mensen maken of breken. Dat geldt niet alleen voor BN’ers, maar ook voor gewone stervelingen. Wie de finale van Idols haalt, maakt zich daarmee welhaast onsterfelijk. Wie in de voorronde sneuvelt, maakt zich onsterfelijk belachelijk.

Er is nauwelijks nog een aspect van het menselijk leven en samenleven te bedenken dat nog niet op televisie letterlijk en figuurlijk uit de doeken gedaan is: geboorte en dood, seksualiteit en erotiek, trouw en ontrouw.

Waarheid is de hoogste plicht van elke journalist, zeggen de ethische codes. Maar wat betekent dat in een tijd waarin snelheid het vaak wint van zorgvuldigheid? Nieuwtjes op internetsites gaan rond met de snelheid van het licht. Betrouwbaarheid en zorgvuldigheid lijken termen uit de bijna verdwenen journalistieke traditie van de kranten.

Symposium
Het symposium gaat over de betovering en onttovering door de massamedia. En ook over de verantwoordelijkheid van journalisten; moet je mensen soms tegen zichzelf in bescherming nemen? Welke morele normen worden gehanteerd in de massamedia? En hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de mediaconsument, het publiek? Welke inspiratie is te vinden in het katholieke erfgoed?

Programma

14.00 Ontvangst
14.30 Opening
Dagvoorzitter: Drs. Hermineke van Bockxmeer
Hoofd mediabeleid Ministerie van OCW
14.35

 
Welkomstwoord: waarom dit symposium?
Mgr. Frans Wiertz
bisschopreferent voor Communicatie en Media
14.45

 
Menselijke waardigheid, kernwaarde voor de media?
Prof. dr. Erik Borgman
Hoogleraar Theologie (Universiteit van Tilburg)
15.00

 
 
Verantwoordelijkheid van journalist en publiek
Dr. Marcel Becker
Universitair docent Wijsgerige Ethiek (Radboud Universiteit Nijmegen)
15.15
 

 
De journalist, steeds op zoek naar de waarheid?
Dr. Huub Evers
Lector Interculturaliteit en journalistieke kwaliteit, Hoofddocent media-ethiek (Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg)
15.30

 
 
Waarheid en verantwoordelijkheid in de dagelijkse praktijk
Monic Slingerland
Journalist (dagblad Trouw)
15.45 Discussie
16.30 Borrel

Organisatie
Het symposium is een initiatief van de Beleidscommissie voor Communicatie en Media (BCCM) van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, in samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing (CWL) van de Universiteit van Tilburg, Fontys Hogeschool Journalistiek en het Katholiek Instituut voor Massamedia (KIM).

info

www.uvt.nl/diensten/dsz/cwl/fascinatie/journalistiek

locatieZwijsengebouw, Universiteit van Tilburg
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl