Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 5 juni t/m zondag 4 juli 2004    Evangelie van 2004-06-05
 titel‘Passit et Resurrexit’ tentoonstelling
beschrijving"De hemel op aarde is de missie van deze schilder", zegt Koen Seynaeve die de organisatie van de tentoonstelling van het veelluik van Arcabas in Brugge leidt. Seynaeve doelt op de kunstenaarsnaam Arcabas (Jean-Marie Pirot, geboren in 1926 te Metz, Frankrijk) die het geheim van het werk van de schilder vat. "Arcabas tovert de kleuren van de regenboog (l'arc) hier beneden (à bas) op aarde. Dat rijke koloriet kenmerkt zijn werk."

Het ruim 18 meter lange veelluik 'Passit et Resurrexit' toont op herkenbare wijze de passie en de opstanding in de voortgang van de taferelen. "De traditie wil dat de kruisweg samengesteld is uit veertien staties", zei Koen Seynaeve tijdens de vernissage vorige zaterdag in de H.Magdalenakerk. "Ook hier herken je er veertien. Maar de kunstenaar maakte een heel persoonlijke keuze: zijn veertien staties zijn veertien topmomenten in het leven van Jezus, gekozen uit alle evangelies tegelijk. Jezus' topmomenten zijn ook deze van de mens, van ons dus." Arcabas schilderde dus een levensweg en voegde de veertien schilderijen samen tot een monumentaal geheel, evenwichtig geordend op één wand. "De verbrokkelde werken van het begin worden steeds groter in omvang, als wil de kunstenaar zeggen dat er een opwaartse lijn zit in het geheel. De kruisweg wordt een opgang naar het leven. De kleuren suggereren een opgang naar het licht. Een regenboog op aarde, een arc à bas staat voor onze ogen."

"Het verhaal van Jezus' dood en opstanding is ook een verhaal van mensen. Iedereen kan er iets van zijn eigen leven in herkennen. Wie maakt de triomf van het onthaal in Jeruzalem niet mee? Jeruzalem staat steeds symbool voor de voltooiing, het einddoel. Wie heeft niet dezelfde droom van voltooiing in het hoofd? Wie van ons kan de confrontatie met geweld, van welke aard ook, ontlopen? En wie koestert niet de bange hoop op meer en beter leven? Wij dromen van een hemel op aarde. Het werk van Arcabas is dan ook een spiegel voor elke mens."

In de H.Magdalenakerk nodigt het kerkherwaarderingsproject Yot de bezoeker uit om het werk van Arcabas met een onbevangen blik te bekijken en erover na te denken. Wat roepen deze schilderijen bij hen op? Yot verwacht van de toeschouwer dat hij in dialoog gaat met de bezoekers voor en na hem én met het kunstwerk. Daartoe vraagt Yot dat de bezoeker een steentje neemt uit de schaal en het neerlegt bij het schilderij dat hem bijzonder treft. Bij de tafel met gekleurde steekkaarten kan hij deelnemen aan een schrijfgesprek. De bezoeker kan er de reacties van vorige bezoekers inkijken en zelf ook antwoorden op de vragen naar indrukken, naar punten van wrevel of ergernis, naar een mening omtrent de betekenis van het passieverhaal en de verrijzenis voor het persoonlijk leven.

Arcabas schildert maar ontwerpt ook glasramen, tapijten, mozaïeken en ivoorstukken. Sinds vorig jaar siert een veelluik van Arcabas de vergaderzaal van de bisschopsraad in het aartsbisdom te Mechelen. In 2003 verscheen bij uitgeverij Halewijn het boek 'Et incarnatus est' (Hij is mens geworden) met teksten en foto's over dat werk.

De tentoonstelling 'Passit et Resurrexit' loopt:

tot en met 9 mei
H. Magdalenakerk
van maandag tot vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur
op zaterdag van 10 tot 17 uur, op zondag van 14 tot 19 uur

van 11 mei tot 3 juni
Sint-Gilliskerk
van maandag tot zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur
op zondag van 14 tot 17 uur

van 5 juni tot 4 juli
Sint-Salvatorskathedraal te Brugge
op maandag van 14 uur tot 17.45 uur
van dinsdag tot vrijdag van 9 uur tot 11.45 uur en van 14 uur tot 17.45 uur
op zaterdag van 9 uur tot 11.45 uur en van 14 uur tot 15.30 uur
op zondag van 14 tot 17 uur

De toegang is gratis.

info
locatieSint-Salvatorskathedraal
plaatsBrugge (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl