Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Bisdom Rotterdam
(B Rotterdam)

Bisdom Rotterdam

Website E-mail

Bisdombureau
Koningin Emmaplein 3
3016 AA Rotterdam

tel (010) 281 51 71

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 14 november 2009    Evangelie van 2009-11-14
begintijd14:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelKunstveiling voor restauratie kathedraal
beschrijving

Op zaterdag 14 november 2009 organiseert de Activiteitencommissie Restauratie Kathedraal van Rotterdam een speciale veiling van religieuze schilderijen van de in Rotterdam uit Kroatische ouders geboren Helena Uzelac (22).

Tijdens de veiling wordt een achttal topstukken van deze jonge beeldende kunstenares aangeboden. Verder worden nog zestig andere religieuze schilderingen van Helena Uzelac geveild.

De veiling wordt gehouden in de kathedraal en vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur.

Rond deze veiling wordt tevens een muzikaal intermezzo georganiseerd.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het restaureren van de veertien Kruiswegstaties in de Kathedraal van Rotterdam.

8 november Kijkdag
Op zondag 8 november 2009 is er een zogenoemde kijkdag waarbij de schilderijen en andere schilderingen van Helena Uzelac voor de aankomende veiling worden getoond.

Op de kijkdag worden de kunstwerken gepresenteerd in de Lourdeskapel van de kathedraal.

Na afloop van de hoogmis zijn de schilderijen hier te bewonderen tussen 12.15 en 13.00 uur. Tijdens de dan tevens aldaar te houden koffieontvangst kunnen zowel de kerkgangers van de hoogmis alsook de Kroatische parochianen, voorafgaande aan hun eigen Eucharistieviering, de kunstwerken in ogenschouw nemen.

Tijdens de veilingmiddag is er gratis koffie, thee en frisdrank en een muzikale omlijsting.

Helena Uzelac
Helena Uzelac werd in 1987 geboren in Rotterdam. Van kleins af aan vond zij het leuk om te tekenen en kleurrijk bezig te zijn. Daarom koos zij op de HAVO het profiel Cultuur en Maatschappij, met daarin de verplichte vakken tekenen en kunstgeschiedenis.

De kunstgeschiedenis inspireerde Helana Uzelac. Zij had altijd al veel bewondering voor grote kerken en kathedralen die een paar eeuwen geleden gebouwd zijn. De grootte, de weelderigheid, maar ook de rust en de schoonheid van de imposante kerkgebouwen inspireerde haar in het bijzonder. “Ik had bewondering voor de mens van toen, die zoveel moeite deed om expressie te geven aan God,” zo verduidelijkt Helena Uzelac haar gevoel voor de beeldende kunst.

Na de middelbare school ging zij Creatieve Therapie studeren aan de Hogeschool Utrecht in Amersfoort. Haar interesse in de psyche van de mens dacht zij te combineren met beeldende kunst. Met de overtuiging dat het geloof zelf meer wonderen verricht dan alle psychologische stromingen en theorieën bij elkaar, kreeg zij de behoefte om voor God te kiezen, om zelf ook echt rust te kunnen vinden. In 2006 stopte zij haar studie in Amersfoort en begon in hetzelfde jaar aan de Hogere Europese Beroepen Opleiding aan de Haagse Hogeschool in Den Haag. Gedurende de eerste twee jaar heeft Helena Uzelac de meeste tekeningen gemaakt. Zij bleef drang hebben naar schilderen én tekenen. “Ik heb altijd meer abstractere dingen gemaakt en had meer oog voor vorm dan expressie.” Ze ontdekte dat ze het erg leuk vond om zich met het geloof bezig te houden. Dit gaf haar ook de rust die nodig was om evenwicht in haar leven te krijgen. Inspirerend vond zij vooral de mozaïeken uit vele kerken en bijbelse plaatjes die haar Kroatische moeder uit haar eigen jeugd had bewaard.

Intussen is Helena Uzelac vierdejaarsstudent aan de Haagse Hogeschool en hoopt in de zomer van 2010 af te studeren. In haar vrije tijd is zij werkzaam bij Madurodam in Den Haag.

info

www.kathedraalrotterdam.nl/restauratie/veiling.html

organisatieBisdom Rotterdam
locatiekathedraal H.H. Laurentius en Elisabeth, Mathenesserlaan 307
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl