Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 3 december 2009    Evangelie van 2009-12-03
begintijd09:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelStudiedag Rechtsvormen voor religies
beschrijving

Rechtsvormen voor religies/ betuur en beheer van lokale geloofsgemeenschappen

In het kader van de 200ste verjaardag van de Napoleontische kerkfabriekenwetgeving organiseert h et Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) in samenwerking met het Centrum voor Religie en Recht van de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Universiteit Antwerpen de studiedag “Rechtsvormen voor religies: bestuur en beheer van lokale geloofsgemeenschappen”.

Naast een historisch overzicht over de kerk-staat verhoudingen en de organisatie van religie, gaat deze studiedag in op een reeks praktische vragen die vele verantwoordelijken en ambtsdragers zich stellen over het beheer en de organisatie van de lokale uitoefening van godsdienst of levensbeschouwing.

 
Twee eeuwen geleden hield de overheid zich intensief bezig met de organisatie van religie. De wetgeving op de kerkfabrieken (30 december 1809), de beheersorganen bij katholieke parochies met rechtspersoonlijkheid, vormt daarvan een goed voorbeeld. Deze wetgeving bleef eeuwen vrijwel onveranderd en was gebaseerd op een duidelijke opvatting over de verhouding tussen Kerk en Staat.

De grote religieuze diversiteit in de samenleving vandaag en de ontwikkeling van nieuwe vormen van rechtspersoonlijkheid (zoals de vzw-wetgeving), maken het noodzakelijk deze oude eredienstwetgeving te herbekijken. Daarenboven heeft de staatshervorming ingrijpende veranderingen opgeleverd en Vlaanderen heeft, als opvolger van de wetgeving van 1809, een eigen eredienstendecreet.

Praktische informatie

Datum:
Donderdag 3 december 2009
09:30 uur - 17:00 uur (onthaal vanaf 09:00 uur) 
  
Doelgroep:
Academici (zowel uit juridische faculteiten als uit de kerk(elijk)rechtelijke hoek, (professionele/vrijwillige) medewerkers, bestuurders, verantwoordelijken en onderzoekers binnen de verschillende erkende erediensten en levensbeschouwingen evenals politici en hun medewerkers (Kamer en Senaat, Vlaams Parlement), ambtenaren in de gemeente- en provinciebesturen.

Plaats: 

Universiteit Antwerpen, stadscampus, gebouw Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7
2000 Antwerpen

Inschrijvingsgeld:
35 euro per deelnemer (broodjeslunch en documentatiemap inbegrepen).

info

www.ucsia.org

locatieUniversiteit Antwerpen, stadscampus, gebouw Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl