Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzaterdag 10 april 2004    Evangelie van 2004-04-10
 titelByzantijnse Paasviering
beschrijvingHet Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) verzorgt al vele jaren diensten voor Goede Vrijdag en Pasen volgens de Slavisch Byzantijnse ritus. Ook dit jaar viert het koor de plechtigheden rond Lijden, Dood en Verrijzenis van Christus. De diensten vinden plaats in de kapel van het MSC-klooster, gelegen aan de Bredaseweg no. 204 te Tilburg (tegenover de watertoren).

De Paasviering vindt plaats op zaterdag 10 april (aanvang 19.00u). Tijdens het begin van de dienst wordt de grafdoek naar het altaar gebracht. Hierna vindt een processie plaats door het klooster en (bij goed weer) in de kloostertuin. Voor deze processie kunt u voor aanvang van de dienst een kaarsje kopen (graag gepast à 0,25 Euro). Terug bij de kerkdeur vindt de plechtige heropening plaats, waarna vervolgens koor en gelovigen zingend de kerk binnentreden. Tijdens de dienst komen ondermeer de Opstandings- en Paasverzen aan bod, gestaag toewerkend naar de jubelende Paastropaar: 'Christos woskrese', Christus is verrezen! Hierna volgt een pauze, waarbij er gelegenheid is tot feliciteren. Na dit intermezzo volgt feitelijk nog een complete liturgie. Het is verder de bedoeling dat bezoekers, zoals dat in Oost-Europa gebruikelijk is, spijzen (eieren, cake, etc.) naar de viering meebrengen. Deze kunnen vooraf op de tafels voor de kapel worden neergelegd en zullen tijdens de dienst gewijd worden. De Paasviering duurt vanwege de vele vaste onderdelen betrekkelijk lang, ongeveer drie uur, maar is erg afwisselend van karakter. Bovenal is het een indrukwekkende plechtigheid en vormt voor het koor en gelovigen het jaarlijkse hoogtepunt.

Na de Paasviering biedt het koor u graag een kopje koffie aan in het Parochiehuis Korvel, gelegen aan het Korvelplein no. 204. Om de toeloop na afloop van de dienst goed in te kunnen schatten, graag even vooraf doorgeven wanneer u komt (via secretariaat, telefoon 013-4672994, of per e-mail, info@tilburgsbyzantijnskoor.nl ).

De diensten rond Pasen zijn dit jaar extra bijzonder omdat het koor zijn 60-jarig jubileum viert. Het koor, het oudste byzantijnse koor van Nederland, is in 1944 nog tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht door de paters kapucijnen. Het TBK telt momenteel zo'n veertig leden en gelijkmatig verdeeld over de vier stemgroepen. Van het koor verschenen inmiddels vier cd's, ondermeer een cd met gezangen voor Pasen.

info(013) 4674557
info@tilburgsbyzantijnskoor.nl
www.tilburgsbyzantijnskoor.nl
locatieKapel van het MSC-klooster, Bredaseweg 204
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl