Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerzondag 1 t/m zondag 15 november 2009    Evangelie van 2009-11-01
(Allerheiligen)
 titelDe hele Santenkraam Museum Religieuze Kunst
beschrijving

Op 1 november viert de katholieke kerk het feest van Allerheiligen. Het Museum voor Religieuze Kunst staat stil bij deze kerkelijke feestdag. Op zondag 1 november a.s. opent ‘de hele Santenkraam’; een kleine expositie van meer dan 500 voornamelijk 17de en 18de eeuwse santjes; devotieprenten waarop een heilige is afgebeeld. De dag zelf staat bol van de activiteiten, die betrekking hebben op het feest dat alle christelijke heiligen eert.

De basis voor de devotie tot ‘Allerheiligen’, ligt in het jaar 835, het jaar waarin door Paus Gregorius IV (827-844), een feestdag voor álle heiligen wordt ingesteld. Door het gestaag groeiende aantal heiligen is het al in de eerste eeuwen van het Christendom onmogelijk het feest van elke heilige afzonderlijk en waardig te vieren. De behoefte bestaat om een feestdag in te stellen, die alle heiligen onder één noemer vangt. Aanvankelijk worden alleen de heiligen herdacht die uit naam van hun geloof gemarteld en omgebracht zijn. In Rome wordt het Pantheon, een van oorsprong Romeinse tempel, gewijd in naam van alle martelaren. In de achtste eeuw betrekt Paus Gregorius III (731-741) ook de heiligen, die niet voor hun geloof geleden hebben, in het feest. Paus Gregorius IV verplaatst het feest, dat aanvankelijk op 13 mei, de wijdingsdag van het heidense Pantheon, gevierd werd, naar de eerste dag van november.

De hele Santenkraam
Op zondag 1 november a.s. opent 'de hele Santenkraam'; een kleine expositie van meer dan 500 voornamelijk 17de en 18de eeuwse santjes; prenten waarop een heilige is afgebeeld. Van Afra tot Zenia; van Antonius tot Zacheüs; in twee rijen trekt een keur van meer of minder bekende heiligen aan de bezoeker voorbij. De stoet dames wordt aangevoerd door de Maagd Maria; de heren door Christus. De mooiste prenten zijn voor deze kleine expositie geselecteerd. De kwetsbaarheid van de vaak met de hand ingekleurde prenten en hun gevoeligheid voor licht, maakt dat de 'santjes' slechts korte tijd te zien zullen zijn. Na 15 november verdwijnen de prenten weer voor langere tijd in de kasten van het prentenkabinet.
'De hele Santenkraam' wordt omringd door een groot aantal reliekhouders waarin de meeste heiligen in minuscuul kleine botdeeltjes lijfelijk aanwezig zijn.

Heiligenspreekuur
Op zondag 1 november a.s. presenteert het museum een feestelijk programma, dat geheel in het teken van Allerheiligen staat:
Conservator-directeur Léon van Liebergen beoordeelt door de bezoekers meegebrachte heiligenbeelden en andere heilige voorstellingen;
Kunsthistoricus Suzette van 't Hof houdt 'heiligenspreekuur' en vertelt o.a. welke heilige het beste bij de bezoeker past, op grond van zijn of haar naam of geboortedag;
VII Heilige Sacramenten uit Voorburg, gespecialiseerd in religieuze kunst, verkoopt heiligenbeelden;
Altmezzo Astrid Kouwenberg en haar begeleider Jan de Laat brengen diverse liederen ten gehore;
De publicaties van het MRK m.b.t. heiligen, deze dag tegen gereduceerd tarief, te koop;
Het museum, tot slot, trakteert op minder heilige boontjes bij de koffie.

Tentoonstelling: De hele Santenkraam; Heiligen-ABC in devotieprenten
Datum: zondag 1 november t/m zondag 15 november 2009
Locatie: Museum voor Religieuze Kunst, Vorstenburg 1, Uden
Kosten: volwassenen € 5,00

groepen indien vooraf gereserveerd € 4,00 p.p.

kinderen tot 16 jaar/CJP/ICOM-pas/Vereniging Rembrandt/Vrienden van het MRK gratis
   
Evenement: Allerheiligenspreekuur
Datum: Datum: zondag 1 november
Locatie: Museum voor Religieuze Kunst
Kosten: volwassenen € 5,00

groepen indien vooraf gereserveerd € 4,00 p.p.

kinderen tot 16 jaar/CJP/ICOM-pas/Vereniging Rembrandt/Vrienden van het MRK gratis

info

hofvasuz@museumvoorreligieuzekunst.nl
www.museumvoorreligieuzekunst.nl

locatieMuseum voor Religieuze Kunst, Vorstenburg 1
plaatsUden (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl