Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerzaterdag 17 oktober 2009 t/m zondag 18 april 2010    Evangelie van 2009-10-17
 titelExpositie 'Oman' Nieuwe Kerk Amsterdam
beschrijving

De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft een overeenkomst gesloten met het Omaanse Ministerie van Erfgoed en Cultuur voor een tentoonstelling over de rijke cultuur van Oman. Vanaf 17 oktober 2009 t/m 18 april 2010 zijn in De Nieuwe Kerk rond 250 topstukken uit verschillende museale collecties in Oman te aanschouwen (onder meer die van het Ministerie van Erfgoed en Cultuur, het Museum van de Sultans Strijdkrachten en het Bait Al Zubair Museum).

Oman moderniseert, maar houdt ook met nadruk zijn erfgoed in stand. Het gevolg is dat Oman op geheel eigen manier een moderne natie aan het worden is. Maar ook dat de geschiedenis van het land met prachtige en unieke voorwerpen te illustreren is. De tentoonstelling geeft het publiek een blik op de bijzondere culturele tradities van het land.

Door zijn ligging aan internationale handelsroutes zoals die van de VOC, is Oman al eeuwenlang een sterke zeehandelsnatie, net als Nederland. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de speciale rol van de handel, vooral die in wierook en parfums. Belangrijke thema’s zijn ook het sultanaat en het ibadisme, een vroege stroming van de islam, waar de meeste Omani toe behoren. De tentoonstelling concentreert zich op oude zee- en landkaarten, manuscripten, archeologische vondsten, de bijzondere architectuur van de forten en het veelgeroemde zilverwerk in rijk gedecoreerde sieraden, amuletten, wapens en ceremoniële kostuums.

De Nieuwe Kerk heeft veel ervaring met de organisatie van grote publiekstentoonstellingen en organiseerde al eerder succesvolle exposities over landen en culturen, bijvoorbeeld over Afghanistan, Marokko en Mexico. Er komt een uitgebreide randprogrammering met ruime aandacht voor alle aspecten van Oman, zoals literatuur, muziek, dans, politiek, religie en moderne ontwikkeling. Een beproefd recept, dat de afgelopen jaren zijn samenbindende waarde heeft bewezen. Het lukt telkens om de aandacht voor de tentoonstelling ook uit te breiden tot aandacht voor het land, de bewoners en de samenwerkingsprogramma’s.

info

(020) 6386 909
www.nieuwekerk.nl

locatieNieuwe Kerk
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl