Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
Bisdom Haarlem-Amsterdam
(B Haarlem)

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Website

Postbus 1053
2001 BB Haarlem

Leidsevaart 146
2014 HE  Haarlem

tel (023) 5112 600
fax (023) 5112 629

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 31 oktober 2009    Evangelie van 2009-10-31
begintijd20:00 uur
 titelJubileumconcert Bisdom Haarlem-Amsterdam
beschrijving

Bij gelegenheid van zijn 450-jarig bestaan biedt het bisdom Haarlem-Amsterdam feestconcert aan, dat plaats vindt op 31 oktober. Met het concert wordt tevens de start gegeven voor een ingrijpende restauratie van de Bisschopskerk aan de Leidsevaart.

In dit jaar 2009 viert het R.K. Bisdom van Haarlem-Amsterdam haar 450 jarig bestaan.

Het bisdom, dat haar zetel heeft in de stad Haarlem, draagt zorg voor de ruim 500.000 katholieken die wonen in de provincie Noord Holland en een deel van Zuidelijk Flevoland.

Allerlei activiteiten rond het jubileum hebben reeds plaatsgevonden. Het jubileum zal echter worden afgesloten met een ‘kado’ aan de inwoners van Haarlem, omdat het bisdom beschikt over twee unieke culturele visitekaartjes; te weten de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo aan de Leidsevaart en het daaraan verbonden Muziekinstituut.

De Kathedraal die kunsthistorisch en architectonisch van grote waarde is en internationaal als bijzonder is aan te merken, zal vanaf januari 2010 een grote restauratie ondergaan, en mede in overleg met Rijk, Provincie en Gemeente, worden ontwikkeld tot een kerkelijk en cultureel centrum. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur van deze immense kerk is van bijzondere waarde. De beste kunstenaars uit de periode 1898 tot op heden hebben aan deze kerk meegewerkt. Onder andere namen als Marie Andriessen, Jan Toorop, Termote, Han Bijvoet en Henk Hilterman, zijn blijvend aan de Kathedraal verbonden.

De restauratie van deze kerk, die qua inhoud de grootste kerk van Nederland is, zal naar verwachting zes jaar in beslag gaan nemen.

Het Muziekinstituut dat verbonden is aan deze Kathedraal, geniet eveneens internationale bekendheid. De kinderen die middels speciaal onderwijs op de Koorschool worden opgeleid en op conservatorium niveau hun muzikale kunde laten horen, verzorgen niet alleen de vieringen en kerkelijke hoogtepunten in de Kathedraal, maar werken ook mee aan concerten in Haarlem, Amsterdam en de rest van Nederland. Zo werken zij o.a. samen met het Concertgebouworkest en de Nederlandse Bachvereniging, maar ook worden kinderen ingezet voor bijvoorbeeld medewerking aan theaterproducties. Een bijzondere samenwerking in de vorm van een concert met het beroemde St. John College Choir uit Cambridge staat gepland voor 17 december a.s.

Op 31 oktober a.s. zal dus in bovengenoemde Kathedraal een feestelijk concert gegeven worden als afsluiting van het jubileumjaar en als start van de restauratie. Wij hopen velen van u bij dit concert te mogen begroeten.

Kaarten voor dit concert zijn gratis af te halen van maandag 26 t/m donderdag 29 oktober tussen 10.00 uur en 17.00 uur aan de Nieuwe Gracht 80 (Bisschopshuis) te Haarlem
Programma boekjes zijn zowel daar als voor aanvang van het concert in de Kathedraal verkrijgbaar voor € 5,00. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de restauratie.

info

www.bisdomhaarlem.nl

organisatieBisdom Haarlem-Amsterdam
locatieKathedraal Sint Bavo, Leidsevaart 146
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl