Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Rotterdam
(B Rotterdam)

Bisdom Rotterdam

Website E-mail

Bisdombureau
Koningin Emmaplein 3
3016 AA Rotterdam

tel (010) 281 51 71

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 1 november 2009    Evangelie van 2009-11-01
(Allerheiligen)
begintijd15:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelHerbegrafenis oud-bisschop mgr. Jansen
beschrijving

Op zondag 1 november a.s. om 15.00 uur zal op de R.K. Begraafplaats St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123 te Rotterdam de herbegrafenis plaatsvinden van Mgr. M.A. Jansen, de eerste bisschop van Rotterdam.

Na zijn overlijden in 1983 werd hij begraven op de R.K. Begraafplaats St. Laurentius. Dit graf voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en daarom is besloten het bisschopsgraf te verplaatsen naar een nieuw bisschopsgraf in de onlangs gerenoveerde historische arcade.

Mgr. Jansen zal naar zijn nieuwe rustplaats op de arcade worden gedragen, begeleid door Mgr. A.H. van Luyn sdb, leden van het kapittel en andere priesters van het bisdom Rotterdam.

Martinus Antonius Janssen werd op 29 augustus 1905 in Amsterdam geboren en volgde zijn priesteropleiding aan het Haarlemse seminarie Warmond. In 1929 werd hij priester gewijd en twee jaar later aangesteld als professor in de logica, psychologie en metafysica te Warmond. Na 22 jaar werd professor Jansen in 1953 pastoor en deken Jansen in Leiden. Ondertussen bereidde Rome de oprichting voor van twee nieuwe bisdommen: Groningen en Rotterdam. Op zaterdag 8 mei 1956 werd Martinus Jansen tot bisschop van Rotterdam gewijd. Diaken Laurentius werd de patroonheilige van het bisdom en de wapenspreuk van Jansen ‘Omnia in luce clarescunt‘ (alles schittert in het licht) is aan dit patronaat gerelateerd.

Niet iedereen was enthousiast over het nieuwe bisdom Rotterdam. Bij veel Rotterdammers leefde argwaan en soms zelfs angst. Rotterdam rooms? Toenmalig burgemeester Van Walsum begreep dat in deze precaire situatie tactisch opgetreden moest worden en hij arrangeerde een officiële ontvangst van de nieuwe bisschop ten stadhuize. In zijn toespraak loofde Mgr. Jansen Rotterdam als een echte werkstad. Hij stond uitvoerig stil bij het gegeven dat de mens niet van brood alleen leeft. Hij benadrukte niet te streven naar een machtskerk, maar naar een kerk die maatschappelijke verbondenheid en solidariteit zou bewerken.

Wat dat betreft is er niets veranderd. De inzet voor geloof en samenleving in de Randstad bleef onverminderd sterk onder de opvolgers van Jansen: Mgr. A.J. Simonis (1971-1983), Mgr. R.Ph. Bär (1983-1993) en Mgr. A.H. van Luyn sdb (1994-heden).

In 1970 werd bisschop Jansen op zijn verzoek om gezondheidsredenen ontslag verleend.

info

www.bisdomrotterdam.nl

organisatieBisdom Rotterdam
locatieR.K. Begraafplaats St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg 123
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl