Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 20 november 2009    Evangelie van 2009-11-20
begintijd13:00 uur
eindtijd17:30 uur
 titel'Landleven en bijbelse spiritualiteit'
beschrijving

Op de grens van stad en land gaan Prof. dr. Cees Veerman, Ir. Jan Huygen en Dr. Albert Kamp op zoek naar de wortels van onze omgang met het land. De Eemlandhoeve te Bunschoten vormt het inspirerende decor voor deze ontmoeting op 20 november 2009. Het symposium heeft als motto 'Leven van het land' en duurt van 13.00 tot 17.30 uur, inclusief een rondleiding in de innovatieve boerderij de Eemlandhoeve.

Bijbelse spiritualiteit
Op welke wijze inspireert de Bijbel onze omgang met het land? Welk perspectief bieden de verhalen op de relatie tussen mens, God en de aarde? Hebben we nog steun aan dit oude boek, of staat het ons eerder in weg? Een beleidsmaker, een boer-filosoof en een bijbelwetenschapper spreken over de wisselwerking tussen bijbelse spiritualiteit en het landleven. 

Gezonde leefomgeving voor de generaties na ons
Aan het begin van het derde millennium lijkt onze natuurlijke leefomgeving meer dan ooit onder druk te staan. Veranderingen in het klimaat, een groeiende wereldbevolking, en daarmee een groeiende vraag naar voedsel en schoon drinkwater, schaalvergroting in de landbouw of verstedelijking van het landelijke gebied, stellen ons voor fundamentele vragen. Hoe houden wij onze leefomgeving gezond voor onszelf en voor de generaties die na ons komen? En vanuit welke motieven maken wij keuzes voor de toekomst? 

Professor Cees Veerman, voormalig landbouwminister en bijzonder hoogleraar 'duurzame plattelandsontwikkeling', zal ingaan op de toekomst van het landelijke gebied en de plaats daarin van landbouw, natuurbeheer, recreatie en urbanisatie. In hoeverre kan de Bijbel een inspiratiebron zijn voor toekomstige beleidskeuzes?
Ingenieur Jan Huijgen, boer en filosoof, werpt zijn licht op de relatie tussen 'stad en ommeland'. Op welke wijze treedt een hedendaagse agrariër in communicatie met de gemeenschap? Op de Eemlandhoeve te Bunschoten brengt hij zijn visie op multifunctionele landbouw in praktijk. Wat inspireert hem om op concrete wijze stad en land dichter tot elkaar te brengen?
Doctor Albert Kamp zal als bijbelwetenschapper op zoek gaan naar de beelden en motieven waarmee in de Bijbel de relatie tussen God en mensen gestalte krijgt. Bieden metaforen als 'De heer is mijn herder' of parabels over de 'zaaier' enkel idyllische vensters op een wereld van lang geleden, of prikkelt deze poëtische taal ons denken over de relatie tussen mens, God en de aarde? 

Een maand 'Wortel schieten'
Het door de Katholieke Bijbelstichting (www.reliboek.eu) georganiseerde symposium 'Leven van het land' maakt deel uit van de activiteiten in de Maand van de spiritualiteit (www.maandvandespiritualiteit.nl). Dit jaarlijks terugkerende initiatief heeft in 2009 als thema 'Wortel schieten': een zoektocht naar de levensbeschouwelijke wortels van de hedendaagse mens.

Opgave

info@bijbel.net
Kosten: € 15,- voor het symposium, € 25,- voor het symposium inclusief lunch.
U meldt u aan door overmaking van dit bedrag op:
bankrekeningnr. 22.51.91.830
t.n.v. Katholieke Bijbelstichting 's-Hertogenbosch
o.v.v. 'Leven van het land' 

Locatie 

Eemlandhoeve
Bisschopsweg 5b
3752 LK Bunschoten
Tel. 033 - 299 92 00
www.eemlandhoeve.nl

info

info@bijbel.net

Eemlandhoeve
(033) 299 92 00
www.eemlandhoeve.nl

locatieEemlandhoeve, Bisschopsweg 5b
plaatsBunschoten (Utrecht)
postcode37
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl