Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervrijdag 6 november 2009    Evangelie van 2009-11-06
begintijd13:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelStudiemiddag Getuigen van Christus
beschrijving

Studiemiddag van de Katholieke Vereniging voor Oecumene over de missionaire opdracht in onze samenleving

Honderd jaar geleden markeerde de Wereldzendingsconferentie in Edinburgh het begin van de moderne oecumenische beweging. Het is niet zonder betekenis dat de oecumenische beweging uit de zendingsbeweging is ontstaan. De verdeeldheid van de kerken doet afbreuk aan de kracht van de verkondiging van het Evangelie. In het jubileumjaar wordt vanuit Edinburgh internationaal het accent gelegd op de betekenis van het getuige zijn. ‘Witnessing of Christ Today’ is het motto dat we dit jaar in allerlei activiteiten en vormen zullen zien oplichten. Ook in Nederland: in het thema van Willibrordzondag en in de Gebedsweek voor de Eenheid in 2010.

De Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord organiseert als bijdrage aan de viering van Edinburgh 2010 in ’s-Hertogenbosch een oecumenische studiebijeenkomst over de missionaire opdracht waarvoor we u van harte uitnodigen. We hopen dat de studiemiddag een stimulans zal zijn om over grenzen heen het gesprek over en de samenwerking ten behoeve van de verkondiging van het Evangelie echt op gang te brengen. Het is één van de zwaartepunten uit de Charta oecumenica (2001):

‘De belangrijkste taak van de kerken in Europa is om samen het Evangelie te verkondigen, door woord en daad, tot heil van alle mensen.   Het gebrek aan oriëntatie van velen, de vervreemding van christelijke waarden, maar ook het veelvuldige zoeken naar antwoorden op zingevingsvragen dagen christenen, mannen zowel als vrouwen, uit om van hun geloof te getuigen. Daarvoor is een groter engagement en uitwisseling van ervaringen in catechese en pastoraat nodig in de plaatselijke gemeenten en parochies. Net zo belangrijk is het, dat het gehele volk van God gezamenlijk het Evangelie in de samenleving vertolkt en het door sociale inzet en het dragen van politieke verantwoordelijkheid tot zijn recht laat komen.’

Sprekers

Mgr. E. de Jong is hulpbisschop van Roermond en bisschop-referent voor catechese, onderwijs en jongeren. Hij zal vanuit zijn opdracht en verantwoordelijkheid spreken uiteenzetten wat het voor hem betekent getuige van Christus te zijn.

Prof. dr. R. Rossum, emeritus hoogleraar missiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen zal uiteenzetten hoe de opvattingen over missie zich in de 20e eeuw ontwikkeld hebben.

Ds. A. van Heusden, directeur van de Evangelisch Alliantie, zal zijn visie geven op de oecumenische missionaire opdracht in de 21e eeuw.

We hopen op een goede opkomst van mensen die de oecumenische samenwerking zijn toegedaan. De kerken hebben de missionaire opdracht hoog op de agenda staan. Het is belangrijk dat de ideeën en plannen landen en in een oecumenische samenwerking vrucht dragen. Daaraan wil deze studiemiddag bijdragen.

Wilt u deelname aan de studiemiddag aanmelden via secretariaat@oecumene.nl of telefonisch op 030-2326907.

De studiebijeenkomst vindt plaats op vrijdag 6 november 2009 in Huize Mariënburg, Janssingel 92 in ’s-Hertogenbosch. De bijeenkomst begint met een gebedsdienst om 13.30 uur in de kapel van Huize Mariënburg. Kosten studiebijeenkomst: € 5,--.
Huize Mariënburg bevindt zich op 5 minuten lopen van het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch.

info

(030) 232 69 07
secretariaat@oecumene.nl
www.oecumene.nl

locatieHuize Mariƫnburg, Janssingel 92
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl