Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerwoensdag 21 oktober 2009 t/m zondag 21 februari 2010    Evangelie van 2009-10-21
 titelExpositie 'Winterheiligen'
beschrijving

‘WINTERHEILIGEN, heiligen en feesten van oktober t/m februari’

Heiligen zijn van alle tijden. Al vanaf het prille begin van de christelijke kerk zijn er mannen en vrouwen geweest die om uiteenlopende redenen een voorbeeld zijn geweest voor de gelovigen. Ze zijn door de eeuwen heen in gebed aangeroepen voor bijstand in nood en ziekte.

Iedere heilige heeft zijn eigen feestdag en zijn eigen patronage. In het huidige leven spelen heiligen niet meer zo’n grote rol. We zijn ze een beetje vergeten.

De tentoonstelling ‘WINTERHEILIGEN, heiligen en feesten van oktober t/m februari’ brengt daar verandering in. Aan de hand van de kalender wordt een aantal heiligen van de maanden oktober tot en met februari geportretteerd, afgewisseld met kerkelijke feestdagen. Soms zijn de heiligen heel bekend, zoals Barbara, Nikolaas en Stefanus. Maar wie heeft ooit gehoord van Paraskeva, Simeon van Verchotoerje of Nil Stolbenskij?

Van 21 oktober 2009 tot en met 21 februari 2010 is een selectie van een vijftigtal ikonen van heiligen waarvan de feestdag in de periode oktober tot en met februari gevierd wordt in het museum bijeengebracht. Iedere maand wordt ingeleid met een afbeelding van de bijbehorende maandikoon. Bijzonder is dat de maandikonen uit dezelfde serie afkomstig zijn. De keuze voor de heiligen en feesten is ingegeven door de veronderstelde (on)bekendheid, de uitzonderlijkheid van het verhaal en uiteraard de beschikbaarheid van de ikonen zelf. Ze zijn afkomstig uit eigen bezit en in bruikleen gegeven door privéverzamelaars. Het merendeel van de stukken is geschilderd op houten panelen. De meeste stukken komen oorspronkelijk uit Rusland, enkele uit Griekenland. Ze dateren uit de 18de en 19de eeuw.

info

Ikonenmuseum Kampen
(038) 385 84 83
info@alexanderstichting.nl
www.ikonenmuseumkampen.nl

locatieBuiten Nieuwstraat 2
plaatsKampen (Overijssel)
postcode82
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl