Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 4 oktober 2009    Evangelie van 2009-10-04
(Werelddierendag / Sint Franciscus)
begintijd17:30 uur
eindtijd19:00 uur
 titelWekelijks Tridentijnse Mis in Utrecht
beschrijving

In de Sint-Willibrordkerk in de Utrechtse binnenstad wordt sinds kort wekelijks een Tridentijnse Hoogmis (Byzantijnse ritus) gecelebreerd (op zondag om 17.30 uur). Na een proefperiode is onlangs gekozen voor een wekelijks vast tijdstip. Met dit aanbod hoopt de kerk een regiofunctie te vervullen voor gelovigen die de Mis volgens de buitengewone vorm van de Romeinse Ritus willen bijwonen.

Tridentijnse liturgie
De verzorging van de Tridentijnse liturgie met gregoriaanse zang is in handen van de traditionalistische Priesterbroederschap Sint Petrus (FSSP). Deze werd in 1988 gesticht na het decreet Ecclesia Dei van paus Johannes Paulus II. De priesterbroederschap is goedgekeurd door de Heilige Stoel en wereldwijd actief ter bevordering van de Tridentijnse liturgie.

Vaste groep gelovigen
In de Sint-Willibrordkerk werd bij wijze van experiment gestart met één keer per maand op het tijdstip van de reguliere eucharistieviering een Tridentijnse Hoogmis te celebreren. Nu wordt deze buitengewone vorm van de Romeinse Ritus elke week om 17.30 uur opgedragen. Een vaste groep gelovigen heeft hiervoor belangstelling.

Neogotisch
De Willibrordkerk, gelegen aan de Minrebroederstraat in Utrecht, werd tussen 1875 en 1877 gebouwd in neogotische stijl. Het is één van de best bewaard gebleven voorbeelden van de Utrechtse School, de Utrechtse stroming binnen de neogotiek. Eind vorig jaar herstelde de kerk de banden met het aartsbisdom.

Conflict
De Willibrordkerk werd in 1967 aan de eredienst onttrokken, waarna het aartsbisdom Utrecht de kerk wilde slopen. De assumptionist Pater Kotte en een aantal parochianen kochten vervolgens het kerkgebouw. Pater Kotte bleef daarna in deze kerk de mis vieren, hetgeen hem in conflict bracht met het aartsbisdom. In 2008 sloot de kerk zich weer aan bij het diocees. Ter onderstreping van het herstel van de banden celebreerde aartsbisschop Eijk op 25 januari de Mis in de Willibrordkerk. De kerk werd tevens opnieuw ingewijd.

Indultmis
Priesters van de FSSP dragen de Mis op in de buitengewone vorm van de Romeinse Ritus. Tot 14 september 2007, de datum waarop het motu proprio Summorum Pontificum van kracht werd, werd de Tridentijnse Mis opgedragen bij wijze van indult. Tot die datum was er toestemming nodig van de lokale bisschoppen en dispensatie van het Vaticaan.

FSSP
De Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri, kortweg FSSP (niet te verwarren met de niet erkende FSSPX), is de belangrijkste erkende congregatie binnen het katholieke traditionalisme. De broederschap werd vlak na de excommunicatie van aartsbisschop Lefebvre opgericht. Lefebvre wijdde vier bisschoppen zonder mandaat van de paus. Drie priesters en negen seminaristen wilden niet meegaan in deze daad, die zij schismatiek achtten. Na overleg met het Vaticaan, werd in 1988 de FSSP opgericht. In 2003 werden de constituties van de broederschap door de Heilige Stoel goedgekeurd.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieSint-Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl