Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 17 april 2004    Evangelie van 2004-04-17
 titelLeiden en academische vrijheid
beschrijvingHet Thijmgenootschap organiseert een cultureel stedenprogramma over Leiden en academische vrijheid

Op zaterdag 17 april a.s. organiseert het Thijmgenootschap in Leiden een cultureel stedenprogramma waarin academische vrijheid in de geschiedenis van Leiden en academische vrijheid nu centraal staan. Deze stadsdag begint om 10.30 uur en eindigt om 16.45 uur in de Hooglandse kerk, Middelweg 2.

De dag wordt geopend door de twee hoogste locale vertegenwoordigers van wetenschap en politiek: rector magnificus prof. Douwe Breimer en burgemeester Henri Lenferink. Aansluitend verzorgt de universiteitshistoricus prof. Willem Otterspeer een lezing over de geschiedenis van wetenschappelijke vrijheid in Leiden. Tevens spreekt zijn Leuvense collega prof. Geert Vanpaemel.

De dag wordt plenair afgesloten met een debatwedstrijd tussen de beste debaters van de studentenverenigingen Augustinus en Minerva, onder leiding van Roderik van Grieken, oud-Leienaar en directeur van het Nederlands Debatinstituut. Het debat zal gaan over de betekenis van academische vrijheid nu. De debatjury staat onder leiding van rechtshistoricus prof. Willem Zwalve.

Tussen de plenaire start en finish in is er, van ca. 12.30-15.30, een stadswandeling: de deelnemers bezoeken een tiental locaties waar zeer diverse activiteiten plaatsvinden. Wijkpredikant Van der Meijden declameert in de Marekerk fragmenten uit historisch belangrijke en interessante preken die in deze eerste protestantse kerk vanaf de kansel hebben geklonken. In het Boerhaave Museum zijn niet alleen rondleidingen, maar vertelt medisch historicus prof. Harm Beukers in het Theatrum Anatomicum over de bijdragen van Boerhaave, Sylvius en Van Horne aan de ontwikkeling van het medisch-klinisch onderwijs. In de Tuinzaal van Sociëteit De Burcht zijn er concerten door de Tuna Femenina Universitaria de Leiden. In het Academiegebouw verzorgt oud-rector prof. Lammert Leertouwer rondleidingen langs het Auditorium, zweetkamertje, Senaatszaal en tuinkamer. Ook zijn er rondleidingen, toegespitst op het dagthema, in de Lakenhal, het stadhuis, de Hortus en de Sterrenwacht.

Toegang tot deze dag kost € 15,- per persoon.

Dit stedenprogramma over Leiden is de eerste van tien culturele stedendagen onder de titel Stadsgezichten. Wandelen door cultuur en religie van de Lage Landen. Het Thijmgenootschap viert hiermee zijn eeuwfeest. De vijf stedendagen in België (Leuven, Antwerpen, Ieper, Gent) en Frankrijk (Rijsel) worden in samenwerking met het Davidsfonds en het C.U.E.F. georganiseerd. In Nederland verzorgt het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen de organisatie en ontwikkeling van de stedendagen in Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Deventer en ’s-Hertogenbosch.

Het algemene thema van dit project is in vijf stedenkoppels verder toegespitst. Leiden en Leuven vormen zo'n stedenkoppel en in beide steden is als centraal thema de academische vrijheid gekozen. Op 2 mei a.s. volgt het stedenprogramma in Leuven.

Het Thijmgenootschap, vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing zet zich als vereniging van christelijke intellectuelen in voor het bevorderen van wetenschappelijke reflectie op ontwikkelingen in cultuur en samenleving.

infoSoeterbeeck Programma van de KU Nijmegen, organisator van de dag (024) 361 55 55
www.stadsgezichten.org
locatieHooglandse kerk, Middelweg 2
plaatsLeiden (Zuid-Holland)
postcode23
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl