Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 27 september t/m zondag 4 oktober 2009    Evangelie van 2009-09-27
begintijd10:00 uur
eindtijd23:00 uur
 titelFeestweek Maurik
beschrijving

De Maurikse katholieke gemeenschap bestaat 215 jaar. Daarnaast is het zestig jaar geleden dat de Maurikse katholieke kerk aan de buitenweg officieel is gewijd en in gebruik genomen. Twee jubilea die reden geven tot het houden van een complete feestweek voor katholiek en niet-katholiek.

Een werkgroep van dertien personen én een aantal vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichten zijn al vanaf vorig jaar november aan het plannen, vergunningen aanvragen, de loterij met haar prijzen in elkaar aan het zetten, inhuren van allerlei feestelijkheden en verder organiseren van een drukbezette week Dit allemaal ter faveure van de feestweek in en rond de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Maurik.

Het feest begint met een plechtige Hoogmis op zondag 27 september om 10.00 uur in de parochiekerk. Daarna kan men elkaar in de naast de kerk geplaatste tent ontmoeten, feliciteren en bijpraten. Deze tent zal de hele week het middelpunt van allerlei activiteiten zijn en bij grote drukte zij activiteiten in de kerk ook op deze plaats te volgen.
Ter gelegenheid van de jubilea heeft Ria Kragten een boek geschreven op basis van archiefmateriaal en verhalen van -oud- parochianen. De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek 'Rondom oud en nieuw', dat wordt uitgegeven door het Regionaal archief Rivierenland, staat rond 12.00 uur gepland.

Op maandag 28 september is om 20.00 uur de opening van de fototentoonstelling in La Divina Commedia aan de Kerkweg in Maurik, tot 1949 de katholieke parochiekerk. Deze tentoonstelling kan ook op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag bekeken worden.
In 1795 begon pastoor Verhoffstad met 14 katholieken in het voormalige katholieke kerkje met zijn diensten. Dit kerkje werd gehuurd van de familie Van Hellenberg, deze gebruikten de ruimte als schuilkerk van de familie. Lodewijk Napoleon doneerde in zijn tijd tweeduizend gulden aan de katholieke parochie en daarmee kon de pastoor de kerk in 1809 aankopen. In 1810 vond de eerste verbouwing plaats. Een gedenksteen in de buitengevel is daar nog een stoffelijk bewijs uit deze tijd. Nadat er een nieuwe kerk was gebouwd, is de oude overgegaan in particuliere handen en diende als opslagruimte voor Betuws fruit. Sinds 1992 is La Divina Commedia hier gevestigd.

Op donderdag 1 oktober om 19.00 uur is er Marialof met aansluitend een bloemengroet aan de voorouders op het kerkhof. Verder die week een feestavond, een kienmiddag, een gospelavond, een barbecue, een vertelavond en een voorstelling van het Toverbaltheater.

De week wordt op 4 oktober afgesloten met een Gloria-avond in de katholieke kerk van Beesd, waar alle koren van het samenwerkingsverband West-Betuwe aan meewerken.
Het is voor de organisatie absoluut niet uitsluitend een katholiek feestje. Een groot deel van de parochianen is gemengd en al 215 jaar hebben ze een goede band met andersdenkenden.

Mail voor meer info naar RKMaurik@hetnet.nl of bel naar 0344-689082. Het programma kan ook opgehaald worden bij dagelijks geopende Mariakapel.

info

(0344) 68 90 82
RKMaurik@hetnet.nl

locatie
plaatsMaurik (Gelderland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl