Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
Abdij van Berne

Abdij van Berne

Website E-mail

Abdijstraat 49
5473 AD  Heeswijk

Postbus 60
5473 ZH Heeswijk

(0413) 299 299

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 16 t/m zondag 18 april 2010    Evangelie van 2010-04-16
(Verjaardag paus Benedictus XVI)
begintijd19:30 uur
eindtijd15:00 uur
 titelBezinningsweekend Abdij van Berne
beschrijving

In de Abdij van Berne vinden regelmatig thema-weekends, bezinningsweken en retraites plaats.

Ik geloof het wel
Of hoe verhouden Geloof en Rede zich tot elkaar?

Vrijdag 16 april 19.30 uur – zondag 18 april 15.00 uur 2010

Dit thema is, afhankelijk waar de klemtoon geplaatst wordt, voor meerdere uitleg vatbaar. Wat geloven we wel, wat niet of geloven we het wel, en waarom? Welke rol speelt ons denken, onze ratio hierin? In de afgelopen tijd zijn, met name in de media, nogal wat discussies gevoerd rond het spanningsveld tussen Geloof en Rede, over schepping en evolutie, Intelligent Design, of naar aanleiding van het boek van Ds. Hendrikse ‘Geloven in een God die niet bestaat.’ De een ziet problemen, de ander laat wetenschap en religie (geloof) moeiteloos naast elkaar bestaan.

We kunnen op vele manieren ‘gelovig zijn’ in ons volwassen leven. De beelden die wij als kind hadden hebben hun betekenis verloren en worden soms vervangen door een geloof waarin emotionele waarden als eerlijkheid, vertrouwen en saamhorigheid centraal staan. Anderzijds kan een meer rationele invulling van het geloof gepraktiseerd worden, waarbij het risico aanwezig is dat dit uitmondt in de vraag: ‘Is that all there is?’ Is er een samengaan van geloof en rede mogelijk, zodanig dat de rijkdom van de werkelijkheid aan het licht komt.

In dit weekend over geloof en rede kiezen wij een zodanige invalshoek dat het niet alleen gaat om abstracte beschouwingen of discussies over het vraagstuk van geloof en rede, maar ook over de ervaringen van de deelnemers zelf. Het gaat om de eigen, subjectieve beleving van vragen rond geloof, verstand en gevoel en om respectvol luisteren naar elkaar. We willen delen wat ons in dit spanningsveld bezighoudt.

Zo krijgt u dit weekend, met in het achterhoofd deze verschillende manieren van geloven, gelegenheid naar uw eigen religieuze beleving te kijken op een meer beschouwende en meditatieve manier, met de mogelijkheid voor eigen ontdekkingen en herbronning.

Begeleiding: Bauke Jan van Kampen, filosoof en Lia Vergouwen, (godsdienst)psychologe en begeleidster van een Congregatie van vrouwelijke religieuzen.
Kosten: € 130

info

Abdij van Berne
info@abdijvanberne.nl
www.abdijvanberne.nl

organisatieAbdij van Berne
locatieAbdij van Berne, Abdijstraat 49
plaatsHeeswijk (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl