Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerdonderdag 10 december 2009 t/m zondag 5 september 2010    Evangelie van 2009-12-10
 titelBijbels museum ‘Groeten uit Jeruzalem’
beschrijving

Het Bijbels Museum te Amsterdam houdt van 10 december 2009 tot 5 september 2010 een tentoonstelling met als titel:

From Jerusalem with Love / Groeten uit Jeruzalem

In de tentoonstelling From Jerusalem with Love vertellen unieke objecten en foto’s het verhaal van de bijzondere relatie tussen het 19de en vroeg 20ste eeuwse Palestina en Europese joden en christenen vanaf 1799 tot aan de stichting van de staat Israël in 1948. Een schat aan kunst, souvenirs, foto’s en ceremoniële voorwerpen uit het Heilige land zijn geselecteerd uit de omvangrijke en bijzondere collectie van de filmer en collectioneur Willy Lindwer en worden nu voor het eerst tentoongesteld.

In de 19de eeuw verliest het Ottomaanse Rijk steeds meer invloed in het Midden Oosten. De ingrijpende politieke veranderingen die plaatsvinden, hebben tot gevolg dat Palestina beter toegankelijk wordt voor reizigers, pelgrims, toeristen, fotografen, schilders, weldoeners, pioniers en religieuze groeperingen. Het Heilige Land, geboorteplaats van het jodendom en christendom, wordt opnieuw ontdekt: als reisdoel om de wereld van de bijbel te ervaren, als toevluchtsoord voor de uit Oost-Europa afkomstige joden die aan de pogroms ontsnappen, als toekomstdroom voor de voorlopers van het zionisme, vanaf ca.1900 als emigratieland voor de eerste zionisten, als plaats om de eindtijd af te wachten, als onderzoeksgebied, als nieuw zendingsgebied en als “terra incognita” voor de eerste fotografen die het land letterlijk en figuurlijk in beeld brengen. De joodse en christelijke bemoeienissen met, investeringen in en fascinaties voor Eretz Israel - Het Land Israël - worden gedeeld met de achterban thuis. Vele foto’s, lithogravures, souvenirs, ceremoniële objecten, sieraden, gebruiksvoorwerpen en reisverslagen vinden hun weg naar de huiskamers in Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

De tentoonstelling neemt je mee op een reis langs kunst, volkskunstobjecten en verhalen die een belangrijke episode uit de voorgeschiedenis van het huidige Israël vertellen. Je ervaart de sfeer van het 19e eeuwse Palestina. Historisch en hedendaags filmmateriaal van Willy Lindwer geven een indruk van het land dat werd herontdekt door joden en christenen. Vervolgens toont de tentoonstelling een schat aan 19de en vroeg 20ste eeuwse kunstvoorwerpen, foto’s en souvenirs, die de grote verbondenheid van joden en christenen met het land van hun voorvaderen en het land van de bijbel uitdrukt. Kunst uit de Art Nouveau, de Art Deco en de Bauhaus periode geeft een beeld van het bloeiende artistieke klimaat dat in Joods Palestina in de eerst helft van de 20e eeuw heerste. De wisselwerking tussen Europese en lokale stijlen en de bijzondere betekenis van Eretz Israel voor het Joodse volk creëren een unieke beeldtaal. Historische foto’s, reisboeken en souvenirs tonen hoe reizigers, fotografen en kunstenaars het land in de 19de eeuw visualiseerden. Een unieke periode uit de geschiedenis van het Heilige Land wordt in de tentoonstelling From Jerusalem with Love opnieuw tot leven gebracht.

Willy Lindwer

Documentairemaker en verzamelaar Willy Lindwer woont en werkt in Jeruzalem en Amsterdam. Hij is geboren en getogen vlakbij het Waterlooplein, eens het hart van de oude Amsterdamse jodenbuurt. Toen hij in de jaren ’60 van de vorige eeuw aan de filmacademie studeerde, kocht hij op de rommelmarkt zijn eerste 19de eeuwse chanoekalamp. Zijn interesse in de joodse geschiedenis, zijn afkomst en het besef van wat er in de oorlogsjaren verloren is gegaan, dreef Lindwer tot het verzamelen van judaica. Zijn unieke verzameling kent inmiddels een indrukwekkende omvang. Als documentairemaker en televisieproducent heeft hij talloze documentaires en films op zijn naam staan en won verschillende prijzen, zoals een International Emmy Award voor zijn documentaire De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank uit 1988.

Bij deze tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven. Er is speciaal educatief materiaal ontwikkeld voor volwassenen. Daarnaast zijn er diverse lezingen en rondleidingen op verschillende niveaus en een tuinconcert.

info

Hanna Holwerda - De Jong
(020) 624 24 36
activiteiten@bijbelsmuseum.nl
www.bijbelsmuseum.nl

locatieBijbels Museum
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl