Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 29 november 2009    Evangelie van 2009-11-29
(1e zondag vd Advent - Levavi)
begintijd16:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelConcert te nagedachtenis Maurice Pirenne
beschrijving

Schola Cantorum, “Die Sangeren Onser Liever Vrouwen der Kathedrale Basiliek van Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch”, voert zondag 29 november een concert uit ter nagedachtenis aan Maurice Pirenne.

Op 14 maart van dit jaar overleed priester-musicus Maurice Pirenne uit Rosmalen. Zaterdag 29 november aanstaande zou hij tachtig jaar zijn geworden.

Bij testament heeft Maurice Pirenne de ‘stichting Maurice Pirenne’ opgericht.
De Stichting Maurice Pirenne is officieel opgericht op 23 mei 2008.

De stichting heeft onder andere als doelstelling het leven en werk van Pirenne blijvend onder de aandacht te houden. Zij zal dit doen door uitvoeringen van zijn composities te stimuleren, zowel in concerten als in de liturgie.

De stichting organiseert daartoe zelf concerten, maar kan ook een financiële bijdrage leveren aan het uitvoeren van composities van Maurice Pirenne.
Daarnaast laat de stichting zijn nog niet uitgegeven composities in druk verschijnen.

De stichting zal tevens bijdragen aan de muziek in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch door financiële ondersteuning. De stichting beheert het archief van de priester-musicus, waaronder zijn composities en preken.

De primaire doelstelling van de stichting is het laten klinken van de muziek van Pirenne en het uitgeven van de nog niet in druk verschenen werken. Bij het concert zullen de eerste vijf composities door de stichting worden uitgegeven, te weten “Aen Goede wij oock roepen zeere”, “Copiosa redemptio”, voor de kersttijd: “Herders Hij is geboren”, “Stille Nacht” en een “Passacaglia” voor orgel. De uitgeverij is Ascolta Music Publishing te Houten.

De Stichting treedt voor het eerst naar buiten met een concert door de Schola Cantorum “Die Sangeren Onser Liever Vrouwen” van de kathedrale basiliek van Sint-Jan onder leiding van Jeroen Felix. Organist is Vèronique van den Engh. De Schola zingt werken van Maurice Pirenne, waaronder delen uit de Sint-Jansmis die Pirenne schreef voor het 450-jarig bestaan van het bisdom in 2009. Inmiddels zijn door koren uit het bisdom al een kleine 10.000 exemplaren van deze mis besteld, waarmee de doelstelling van bisdom en componist bereikt wordt dat de mis volgend jaar in het gehele bisdom te horen zal zijn. Tevens staat de Sint-Jansmis geprogrammeerd voor een viering in de St. Pieter te Rome op de bedevaartsreis van het bisdom naar de eeuwige stad volgend jaar oktober. Verder zullen composities ten gehore worden gebracht van Floris van der Putt (een leraar van Maurice), Mark van Platen (een leerling) en Mathieu Dijker (studievriend).

Het concert begint zaterdagmiddag 29 november om 16:00 uur in de kathedraal.

De toegang is gratis.

info

www.stichtingmauricepirenne.nl
www.schola.nl

locatieSint-Janskathedraal, Torenstraat 18
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl