Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 15 september 2009    Evangelie van 2009-09-15
(Prinsjesdag / Onze Lieve Vrouw van Smarten)
begintijd20:00 uur
eindtijd22:15 uur
 titelSoeterbeck: Peter Sloterdijk
beschrijving

Het Soeterbeeck Programma organiseert in het najaar een reeks inleidende colleges over invloedrijke hedendaagse denkers.

Wie zijn de grote denkers van onze tijd? Wie zijn de intellectuelen met oorspronkelijke, invloedrijke ideeën over fundamentele vragen in wetenschap, ethiek, levenskunst, politiek of religie? Wetenschappers van binnen en buiten de Radboud Universiteit laten u kennismaken met de opvattingen van een aantal spraakmakende hedendaagse denkers. Wat zijn hun belangrijkste thema’s en opvattingen? De sprekers illustreren hun inleiding met filmfragmenten en close reading van een kenmerkend tekstfragment van ‘hun’ denker.

Sprekers over denkers

Prof.dr. René ten Bos, hoogleraar Filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over Peter Sloterdijk, de Duitse filosoof die met zijn bijzondere filosofische stijl op beeldende wijze de kernvragen van de mens in de moderne cultuur formuleert.

Dr.mr.drs. Marjolijn Februari, schrijver en filosoof, spreekt over Amartya Sen, die wel ‘het geweten van de economie’ wordt genoemd, en die zich momenteel bezighoudt met de gevolgen van de globalisering.

Dr. Marcel Becker, universitair docent Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over Charles Taylor, die fundamenteel nadenkt over de spanning tussen individuele vrijheid en het belang van de gemeenschap, en over secularisatie en religiositeit.

Dr. Gert-Jan van der Heiden, universitair docent Metafysica en kenleer aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over Jacques Derrida, die gefascineerd was door de relatie tussen geschreven en gesproken taal, en die meende dat het idee de waarheid in pacht te hebben of via wetenschap te kunnen verkrijgen, getuigt van overschatting van het denken.

Prof.dr. Hermann Häring, emeritus hoogleraar Theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over Joseph Ratzinger (paus Benedictus XVI) die invloedrijke boeken schreef over theologische ethiek en dogmatiek. 

Dr. Mariëtte Willemsen, universitair docent Filosofie aan de VU, spreekt over Martha Nussbaum, bekend om haar opvatting dat ethische reflectie ten dienste moet staan van onze concrete, alledaagse pogingen 'goed te leven'. 

Programma
Drs. Maïté Tjon A Hie, filosoof, is de gespreksleider 
 

Datum Spreker Denker
Dinsdag 15 september      René ten Bos  Peter Sloterdijk 
Donderdag 1 oktober  Marjolijn Februari  Amartya Sen 
Donderdag 8 oktober   Marcel Becker Charles Taylor 
Donderdag 22 oktober  Gert-Jan van der Heiden     Jacques Derrida 
Donderdag 29 oktober Hermann Häring Joseph Ratzinger 
Woensdag 4 november Mariëtte Willemsen Martha Nussbaum 

   
Deelname    
Deelname kost € 5,- per avond.
Medewerkers van de Radboud Universiteit betalen € 3,- per avond.
Studenten van de Radboud Universiteit hebben gratis toegang.
Inschrijven is gewenst. 
  
Data, tijd, locatie
Data: najaar 2009 (15 september, 1, 8, 22 en 29 oktober en 4 november 2009) 
Tijd: 20.00 uur - 22.15 uur 
Locatie: Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen

info

www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

locatieAula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl