Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 12 september 2009    Evangelie van 2009-09-12
begintijd10:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelSteigers kathedraal Rotterdam beklimmen
beschrijving

Tijdens de Nationale Monumentendag op zaterdag 12 september kunnen bezoekers tussen 10.00 en 17.00 uur de steigers beklimmen van de Kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth aan de Mathenesserlaan in Rotterdam. De steigers staan in verband met de huidige restauratiewerkzaamheden opgesteld aan de westelijke buitenzijde van het monumentale kerkgebouw.

Verder zijn er tal van activiteiten zoals het optreden van een Kaapverdiaans kwartet, een informatiemarkt over de restauratie en de bezichtiging van liturgische kledingstukken en voorwerpen.

Het beklimmen van de steigers wordt begeleid door deskundigen. Zij vertellen bijzonderheden over de restauratie en laten het eerste glas-in-lood raam zien dat inmiddels door glazeniers in oude luister is hersteld. Het beklimmen van de steigers is uitsluitend toegestaan voor personen met een lengte vanaf 130 cm.

In het kerkgebouw wordt uitleg gegeven door leiendekkers, glazeniers, de architect en de aannemer over de stand van zaken waarin de restauratie zich momenteel bevindt.

Zo worden bezoekers van de Nationale Monumentendag geïnformeerd over publieksacties waarbij onder andere de veertien te restaureren Kruiswegstaties worden ‘geadopteerd.’ Door middel van deze adoptie worden geldmiddelen gegenereerd om de restauratie van de staties te bekostigen.

Gedurende de Nationale Monumentendag zal van 11.30 tot 12.45 uur en van 15.00 tot 16.15 uur een kwartet Kaapverdiaanse zangers Morna-muziek – traditionele Kaapverdische liederen – ten gehore brengen.

De vier zangers To da Costa, Nilson Silva, Ana Paula Ramos Soares en Silvie Santos zijn van Kaapverdiaanse afkomst en worden begeleid door hun landgenoten Kevin Ferreira da Silva op piano, Antonio en Zizi Silva op gitaar en Junior op ukelele. De pas 8-jarige Devanté Ramos Soares zal hierbij als aankomend zangtalent optreden.

In de kathedraal staan voor deze gelegenheid diverse kramen opgesteld waar o.a. oude bouwmaterialen worden tentoongesteld en informatie te verkrijgen is over de restauratie. Een beamerpresentatie brengt de voortgang van de restauratie in beeld. Verder is er een Reli-shop waar religieuze artikelen te koop worden aangeboden.

In de kathedraal is tevens een opstelling te zien van zo’n 60 kazuifels.

Tijdens het bezoek aan de kathedraal is er gratis koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar bij één van de kramen. Verder kunnen de bezoekers als herinnering een klassieke leisteen mee naar huis nemen. Deze leistenen zijn afkomstig van het dak van het ruim honderdjarige kerkgebouw en zijn bij de restauratie vervangen door nieuwe exemplaren.

De kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth ondergaat een grote restauratie. De totale restauratiekosten bedragen ruim 7,4 miljoen euro. De overheid subsidieert 3,7 miljoen euro toe in het kader van de ‘Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstanden 2007’. De overige 3,7 miljoen moet via fondsenwerving door bisdom en parochie bijeen worden gebracht om dit, voor de stad Rotterdam en het bisdom, unieke kerkgebouw weer in goede staat terug te brengen.

info

(010) 4 772 752
info@kathedraalrotterdam.nl
www.kathedraalrotterdam.nl

locatieKathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth, Mathenesserlaan 307
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl