Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 13 september 2009    Evangelie van 2009-09-13
begintijd14:00 uur
eindtijd17:30 uur
 titelSt. Willibrordprocessie
beschrijving

Op zondagmiddag 13 september a.s. zal voor de zevende keer de St. Willibrordprocessie door de Binnenstad van Utrecht trekken.

De processie werd in het jaar 2002 voor het eerst gehouden, toen de Binnenstadparochie Utrecht de eerste Nederlandse parochie was die gebruik maakte van de opheffing van het zogenaamde processieverbod – in 2004 was er geen St.-Willibrordprocessie. Wij zijn natuurlijk erg blij dat ons voorbeeld inmiddels de nodige navolging heeft gevonden.

De processie wil een uiting zijn van onze dank aan God voor het leven en de arbeid van St. Willibrord, die in het jaar 690 vanuit Ierland naar ons land kwam om Christus en Zijn Evangelie te verkondigen en Zijn Kerk op te bouwen.

Het programma is dit jaar uitgebreider dan in de voorafgaande jaren. Om 14.00 wordt begonnen in de St.-Willibrordkerk met de uitvoering van de Missa opus 36 van Charles-Marie Widor, hetgeen tevens de start is van het Widorfestival. Daarna volgt, om 15.30, ook in de St.-Willibrordkerk, een korte lezing onder de titel: Willibrord en de Lage Landen. Om 15.50 is er een gebedsdienst, die de opening vormt van de processie zelf. Daarna wordt de reliekschrijn van St. Willibrord, die al eerder die dag vanuit de kathedraal naar de St.-Willibrordkerk wordt overgebracht, naar het Janskerkhof gedragen, tot aan de voeten van het ruiterstandbeeld van St. Willibrord, waar aartsbisschop Eijk de processiegangers kort zal toespreken.

Daarna vertrekt de processie in de richting van het Domplein (waar St. Willibrord het eerste kerkje van St. Maarten herstelde en de eerste bisschopskerk bouwde, toegewijd aan Christus de Verlosser) en verder naar de metropolitane kathedraal van St. Catharina in de Lange Nieuwstraat, waar een plechtige vespers gevierd zal worden. De aanvang daarvan is ongeveer 16.30 uur.

In de processie zal behalve de schrijn met de relieken van St.Willibrord ook het Evangeliarium worden meegedragen.

Als we over het Domplein trekken, zullen de klokken van de Dom feestelijk worden geluid, waarna de klokken van de kathedraal het overnemen. Iedereen – en dat geldt ook voor mensen van buiten de parochie – is van harte uitgenodigd zich bij de processie aan te sluiten en zo uitdrukking te geven aan het motto waaronder deze wordt gehouden: geloven mag gezien worden.

Mgr. W.J Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zal de processie leiden en tevens de celebrant zijn van de vespers, waarbij hij ook de homilie verzorgt. De processie zal worden begeleid door priesters, leden van de Ridderordes van Malta en het H. Graf van Jeruzalem, de fanfare Carolanka uit Montfoort en zangers. Het Kathedrale Koor Utrecht zal zingen tijdens de vespers.

Na afloop van de Willibrordvespers is er gelegenheid elkaar informeel te ontmoeten in de pastorie aan de Nieuwegracht 61 onder het genot van een drankje.

Programma

14.00 uur concert in de St.-Willibrordkerk, Missa opus 36 van Charles-Marie Widor, tevens start van het Widorfestival
15.30 uur lezing Willibrord en de Lage Landen
15.50 uur start van de processie in de St.-Willibrordkerk
16.00 uur toespraak door aartsbisschop Eijk bij het standbeeld van St.-Willibrord op het Janskerkhof
16.10 uur processie naar de St.-Catharinakathedraal, met fanfaremuziek en zang
16.30 uur pontificale vesper
17.00 uur informele afsluiting, drankje


N.B.
De Utrechtse Binnenstad is op 13 september autovrij, ter gelegenheid van het Uitfeest. Wel bestaat de mogelijkheid te parkeren aan de rand van de stad en dan te voet of met het openbaar vervoer verder te gaan. Ook vanaf het Centraat Station is de Binnenstad heel gemakkelijk te bereiken.

info

www.dekathedraal.com/dekathedraal/index.php?id=619

locatie
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl