Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 18 september 2009    Evangelie van 2009-09-18
begintijd13:30 uur
 titelTheologencafé
beschrijving

Mirjam van Veen over: Calvijn
Calvijn en de calvinisten staan voor somber getob. Sinds de romans van Maarten ’t Hart en Jan Wolkers zijn ze onherroepelijk verbonden aan ouderlingen met dunne lippen, aan donder-preken over hel en verdoemenis en aan kruiperige benepenheid.

In Calvijns eigen tijd was zijn image wel anders, maar niet beter. Calvinisten, dat waren vol-gens een katholieke schrijver uit de zestiende eeuw, wellustige losbollen.

Deze beelden van Calvijn en de calvinisten zouden bijna doen vergeten dat Jean Calvin een mens was van vlees en bloed die met een inspirerende spiritualiteit mensen aan zich wist te binden. In de Lage Landen wisten zijn volgelingen met een groot élan en met een verbazing-wekkende dynamiek een eigen kerk van de grond te krijgen. Sporen van Calvijns spiritualiteit zijn in het Nederlandse religieuze landschap nog steeds terug te vinden. Die spiritualiteit kreeg een geheel eigen kleur: kaal en stoer, ontdaan van franje.
Volgelingen van Calvijn waren studieuze, mondige mensen. Studie van de bijbel bepaalde hun identiteit. Profiterend van emancipatiebewegingen die al in de late middeleeuwen opgang deden, meenden de calvinisten zelf hun eigen kerk te kunnen organiseren.
Tijd dus om de beelden over Calvijn te laten voor wat ze zijn en ons te verdiepen in de ‘echte’ Calvijn en het echte calvinisme. Tijdens dit theologencafé staan we stil bij de man en zijn tijd, zijn invloed op de kerk in de Lage Landen en bij zijn spiritualiteit. 

Dr. Mirjam van Veen werkt aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij publiceert nationaal en internationaal over de reformatie en over tolerantiegeschiedenis. In 2009 verscheen van haar hand onder andere Een nieuwe tijd, een nieuwe kerk. De opkomst van het ‘calvinisme’ in de Lage Landen, Zoetermeer 2009.

Programma
13.30 uur:  inloop/koffie/thee
14.00 uur:  inleiding door Mirjam van Veen
14.45 uur:  ‘zoem-pauze’
15.00 uur:  plenair gesprek
15.30 uur:  ontmoeting/drankje
16.30 uur:  sluiting café

De bijeenkomst vindt plaats in het Poortgebouw, aan de achterzijde van het station Leiden Centraal tegen-over het LUMC. De ontvangstzaal is gelegen op de eerste verdieping.

info

Pastorale Dienstverlening
(010) 414 82 13
pastoraledienstverlening@bisdomrotterdam.nl

locatiePoortgebouw
plaatsLeiden (Zuid-Holland)
postcode23
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl