Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 20 september 2009    Evangelie van 2009-09-20
 titelAirborne Memorial Walk
beschrijving

De Stichting Screaming Eagles of WWII uit Eindhoven organiseert, als onderdeel van een groot meerdaags evenement, op zondag 20 september 2009 een wandeltocht die in het teken staat van vrijheid en bevrijding.

Het is dit jaar 65 geleden dat een groot deel van Zuid Nederland werd bevrijd. Op 17 september 1944 ging de geallieerde operatie ”Market-Garden” van start. Er werden luchtlandingstroepen (AIRBORNE) ingezet om strategische posities in te nemen van de Belgische grens tot en met Arnhem. Via verschillende routes vlogen enorme armada's vliegtuigen, al dan niet met zweefvliegtuigen er achter, naar de omgeving van Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Uit de eerste vliegtuigen sprongen grote aantallen parachutisten van respectievelijk de Amerikaanse 101e en 82e Airborne Divisies, en, bij Arnhem, de 1e Britse Airborne Divisie en de Poolse Parachute Brigade.

Het doel achter een jaarlijks terugkerende wandeltocht is de herdenking van deze, gedeeltelijk geslaagde, operatie waardoor honderdduizenden Nederlanders in het zuiden hun vrijheid herkregen na ruim 4 jaren onderdrukking. Het is daarom heel toepasselijk dat deze eerste AIRBORNE MEMORIAL WALK zal plaatsvinden in Eerde, gemeente Veghel, waar een Tweede Wereldoorlog monument staat met de woorden: Ontmoeting - Herinnering - Waardering. Bij dit monument wordt een origineel WWII kampement opgezet en in de middag van de 20e worden aan de rand van Eerde enkele parachutesprongen uitgevoerd.

De wandeling zelf is opgezet voor jong en oud. Er is een keuze uit twee routes, van 7,5 en 15 km, over historisch grondgebied aangekleed met verrassende displays en authentieke Tweede Wereldoorlog voertuigen. Eerde wordt gedurende vier dagen omgetoverd tot een levend museum.

Deelname aan de AIRBORNE MEMORIAL WALK is, via voorverkoop, gesteld op € 6,00 per persoon. Op de dag van de wandeling is de prijs € 7,50 Inbegrepen in deze prijs zijn: toegang tot het WWII kamp, een certificaat, een aandenken plus een geweldig leuke dag.

Jaarlijks wordt een deel van de opbrengst van de AIRBORNE MEMORIAL WALK besteed aan een aanverwant project. Dit jaar is gekozen voor het Walter Reed ziekenhuis in de Amerikaanse staat Virginia waar alle Amerikaanse soldaten in eerste instantie opgevangen worden als zij gewond van een missie worden gerepatrieerd.

info

www.airbornememorialwalk.nl ;                               

Stichting Screaming Eagles of WWII
Jan van Eyckgracht 197
5645 TH Eindhoven
(040) 212 28 56
p.wenstedt@chello.nl

locatie
plaatsEerde (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl