Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 15 augustus 2009    Evangelie van 2009-08-15
(Maria Tenhemelopneming)
begintijd08:30 uur
 titel‘Kroedwusj’ zegenen bij Leenderkapel
beschrijving

Op zaterdag 15 augustus viert de katholieke kerk het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Volgens een oude traditie worden op die dag ook kruidenboeketten (in het Limburgs dialect ‘kroedwusj’) gezegend. Sinds enkele jaren gebeurt dit ook aan de Leenderkapel in Schaesberg. Dit jaar wordt op zaterdag 15 augustus ‘s ochtends om 8.30 uur in de kapel een eucharistieviering gehouden.

Tijdens die viering worden de kruidenbossen met veldgewassen en kruiden gezegend. Aan de kapel is een beperkt aantal kruidenboeketten beschikbaar, voor mensen die niet in de gelegenheid zijn geweest zelf een boeket samen te stellen. Het wordt op prijs gesteld als bezoekers zoveel mogelijk zelf een boeket van thuis meebrengen. De boeketten werden vroeger samengebonden met een lint van zeven el lang en opgehangen boven huis- en staldeuren ter bescherming tegen onweer en ander onheil. Ook werden er soms een paar takjes van in de het haardvuur geworpen.

De ‘Kroedwusj’ hoort samengesteld te zijn uit zeven verschillende kruiden, bloemen en korenaren: twee graansoorten (tarwe en rogge), twee kruiden met geneeskrachtige werking (duizend-blad en boerenwormkruid) en twee kruiden die het onweer kunnen weren (alsem of bijvoet en koninginnekruid, ook wel donder- of leverkruid genoemd). Op sommige plaatsen bestaat het gebruik om wilgenroosjes en huislook in het boeket op te nemen. Het zevende kruid is het walnotenblad. Dit is samengesteld uit zeven blaadjes.

Beweerd wordt dat de bliksem nooit in een notenboom inslaat. De traditie wil dat deze zeven kruiden achterbleven in het graf van Maria. Dat het om zeven kruiden gaat, heeft ook een betekenis. Zeven is in de kerkgeschiedenis het getal van de volheid. Het gezegende kruidenboeket beschermt volgens de traditie tegen allerlei soorten onheil, zoals blikseminslag. De kruiden worden met Maria Tenhemelopneming gezegend, omdat Maria vaak aangeduid wordt met namen die ontleend zijn aan de plantenwereld en omdat zij de bloem is die de vrucht Jezus heeft voortgebracht. Een meer praktische verklaring is dat augustus de maand is, waarin deze kruiden bloeien.

info

m.bemelmans@home.nl

locatieLeenderkapel
plaatsSchaesberg (Limburg)
postcode63
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl