Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 29 augustus 2009    Evangelie van 2009-08-29
(Onthoofding van Johannes de Doper)
begintijd10:30 uur
eindtijd15:00 uur
 titelBisdom Den Bosch naar OLV in 't Zand
beschrijving

Meer dan 125 jaar trekken gelovigen uit het Bossche bisdom naar Roermond voor een bedevaart naar Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. En ook dit jaar zal er weer een mogelijkheid zijn om als Bossche gelovigen naar de Kapel in 't Zand in Roermond te komen.

Het genadebeeldje van Onze Lieve Vrouw in ´t Zand bevindt zich al eeuwen in de Kapel op deze plek. De legende vertelt dat een Poolse herder het gevonden zou hebben in een waterput. De Kapel, die rijk is aan schilderingen, beeldhouwwerk en gebrandschilderde ramen, is vooral ook bekend vanwege zijn processiegang met ruim 7000 devotietegels. Naast de Kapel is een monumentaal Kruiswegpark aangelegd, dat momenteel wordt gerestaureerd.

Geschiedenis
In 1881 brachten ‘de mannen der H. Familie van ’s-Hertogenbosch, 550 in getal, in plechtigen optocht eene bedevaartsbezoek’; zo staat het in de kronieken van het redemptoristenklooster dat het bedevaartspastoraat verzorgt. Het bleef niet bij deze ene bedevaart naar het miraculeuze beeld. Nadat de bedevaart zich enkele jaren had herhaald, werd in 1884 een broederschap opgericht, die voor gezinnen de bedevaarten ging organiseren. De werving van deze broederschap breidde zich in de loop der tijd uit over heel Oost-Brabant. Met uitzondering van 1939, het jaar van de mobilisatie, trokken vele pelgrims naar de Kapel in ’t Zand.

Vóór de Tweede Wereldoorlog kwamen ze met de trein. Men kwam dan meestal voor twee dagen naar Roermond en er werd overnacht in een hotel in de buurt van de Kapel. Na de oorlog kwamen de pelgrims met bussen. Waren dat er in 1933 nog 850, in 1938 was hun aantal al gegroeid tot 1000. Na de oorlog zette de groei zich voort. In 1947 kwamen er 1600 pelgrims en bij het 75-jarig jubileum in 1960 maar liefst 2500. De laatste decennia nam het aantal deelnemers gestaag af, zeker ook nadat de redemptoristen waren vertrokken uit ’s-Hertogenbosch en de St.-Josephkerk aan de eredienst was onttrokken. Enkele jaren geleden heeft de Kapel in ’t Zand zelf de organisatie van de bedevaart overgenomen en is de broederschap opgeheven. Sindsdien komen ieder jaar weer meer pelgrims.

Bedevaart
Op zaterdag 29 augustus wordt de Bossche Bedevaart om 10.30 uur geopend met een plechtige Eucharistieviering, waarin bisschop mgr. J. Lescrauwaet zal voorgaan. Het koor ‘Laus Deo’ uit Esbeek geeft onder leiding van Jacques Lemmens muzikale medewerking aan de viering. De middagdienst van 14.00 uur vormt het besluit van de Bossche Bedevaart.

Tussen de vieringen hebben de deelnemers verschillende mogelijkheden. Men kan een bezoek brengen aan het Kruiswegpark. Verder kan men natuurlijk bij de Kapel terecht voor een rozenkrans, een medaille, een kaars, een geschenkboekje of ansichtkaarten. De horeca rond de Kapel in ’t Zand biedt mogelijkheden voor een lunch.

Nu de bisdommen ’s-Hertogenbosch en Roermond beide hun 450-jarig jubileum vieren, is dit ook een gelegenheid waarin gelovigen uit beide bisdommen elkaar kunnen treffen. Iedereen is van harte welkom.

info

(0475) 33 28 86
www.centrumdekapel.nl

organisatieBisdom Den Bosch
locatieOLV in 't Zand
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl