Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 4 augustus 2009    Evangelie van 2009-08-04
begintijd19:00 uur
 titelLezing Sint Martinuskerk
beschrijving

Op dinsdag 4 augustus om 19.00 uur wordt een lezing gegeven door prof. dr. J.H. Winkelman in de Sint Martinuskerk aan de Markt te Weert.
De lezing is in het kader van de Cultuurhistorische Zomer 2009 en is gratis toegankelijk.

In de Sint Martinuskerk van Weert werden bij de grote restauratie van 1975 kleursporen op de gewelven ontdekt. Na een grondige studie starten in 1976 de restauratie-werkzaamheden van deze unieke gewelfschilderingen.

Pas tijdens de herstel-werkzaamheden bleek hoe rijk en fraai de schilderingen waren. In vrijwel elke gotische kerk waren gewelfschilderingen aanwezig. Deze werden later meestal overgekalkt. Ook de schilderingen in de Martinuskerk zijn overgekalkt. Gelukkig heeft de kalk een conserverende werking gehad waardoor een belangrijk deel van de gewelfschilderingen na eeuwen weer gaaf te voorschijn is gekomen.

Zo werden tijdens de herstelwerkzaamheden schilderingen blootgelegd uit 1456 en 1520. Originele rood-blauwe ribschilderingen, geelkleurige manchetschilderingen, dieren, engelen, muziekintrumenten, de vier evangelisten in een symbolische voorstelling en andere voorstellingen zijn in de gewelven te zien. Zeker vijf verschillende schilders zijn hier aan het werk geweest, hetgeen valt af te leiden uit de diverse stijlen in een enkele travee. Het unieke karakter wordt gevormd zowel door de afbeeldingen als door de tijd waarin ze zijn gemaakt. De traveeën boven de preekstoel behoren tot de mooiste van de kerk. Ze zijn rijk beschilderd met ornamenten en symbolische figuren.

Nergens in Nederland is op zo'n grote oppervlakte een dergelijke gotische beschildering aanwezig.

Maar wat vertellen ons deze prachtige en onlangs gerestaureerde beschilderingen in dit Top 100 monument?

Prof. dr. J.H. Winkelman van de Universitieit van Amsterdam heeft deze unieke beschilderingen bestudeerd en er over gepubliceerd. Hij zal het verhaal vertellen over de diepere betekenis achter deze schilderingen, over dieren en duivels in de kerk!

info

Peter Korten
korten@busmail.net

locatieSint Martinuskerk, Markt
plaatsWeert (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl