Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 6 oktober 2009    Evangelie van 2009-10-06
 titelOngelooflijk maar waar!
beschrijvingKardinaal J.H. Newman over moeilijke geloofswaarheden in de Apologie over zijn leven

Dinsdag 22 september en 6 oktober, van 20u tot 22u

Credo
, ik geloof, zegt de christen, maar daarmee is de zin niet af: dit is het werkwoord waarop de hele geloofsbelijdenis volgt. Wat voor velen overkomt als een waslijst van geloofspunten, is in feit een kernachtige weergave van de waarheid waar de gelovige voor staat. Dit geloofsgeheel plaatst ons in een bijzonder wereldbestel dat wel eens haaks durft te staan op wat men vaak voor vanzelfsprekend houdt in onze tijd.

In zijn Apologia pro vita sua (verdediging van zijn leven) stelt Newman de vraag die vele gelovigen of zoekenden vandaag ook bezig houdt: hoe kan ik geloven in een geheel van affirmaties die het moderne wetenschappelijke verstand tegenspreken? Newman, die uit een protestantse achtergrond komt, maar, onder invloed van zijn lectuur van de Kerkvaders, de overstap naar het katholicisme maakt, voelt de vraag scherp aan. Hij laat in het slothoofdstuk van zijn boek zien dat hij een man is met een zeer heldere geest en een groot hart; hij voert een gepassioneerd betoog om vriend en vijand duidelijk te maken dat de grote traditie van de Kerk geen dwingelandij of zinsverbijstering is, maar hem ‘leidt als een vriendelijk licht’. Zijn situatie lijkt heel sterk op die van ons vandaag, in een context waarin de kritiek op de katholieke dogma’s niet langer een protestantse aangelegenheid is, maar de maat van de geloofskritiek zelf geworden is, en zijn woorden nemen ons zacht, maar kordaat bij de arm om ook ons te leiden.

“Ik wil natuurlijk in de verste verte niet beweren dat ieder artikel van de christelijke belijdenis, zowel bij katholieken als bij protestanten, niet van allerlei intellectuele moeilijkheden is omringd en ik geef direct toe, dat ik voor mij die moeilijkheden niet kan beantwoorden. Vele mensen voelen die moeilijkheden van de religie zeer levendig aan. Ik voel ze zo levendig als wie ook, maar ik heb nooit enig verband kunnen zien tussen het besef van die moeilijkheden, hoe levendig en talrijk die ook mogen zijn, en twijfel aan de leerstellingen waarmee ze samenhangen. Tienduizend moeilijkheden vormen samen nog niet één twijfel, zoals ik de zaak begrijp; moeilijkheid en twijfel zijn niet met elkaar te vergelijken”.

We zullen op deze twee avonden John Henry Newman leren kennen en samen een aantal uitreksels - van vooral het laatste hoofdstuk - uit deze Apologia pro vita sua (in Nederlandse vertaling) lezen en bespreken.


Begeleiding
Pieter Van Petegem, stafmedewerker.

Kosten
12 euro, teksten inbegrepen.

Inschrijven
via info@oudeabdij.be of telnr. 09 226 52 26,
en door 12 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van de Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen met vermelding Ongelooflijk maar waar.

info09 226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl