Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Bezinning
bezinning
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 9 t/m zondag 11 oktober 2009    Evangelie van 2009-10-09
 titelGeestelijke Oefeningen en film
beschrijvingMet beelden op verhaal komen

Van vrijdag 9 oktober 2009 (18u, vóór het avondmaal)
tot zondag 11 oktober 2009 (17u)


Waar gaat het om?
Geestelijke Oefeningen en film? Het lijkt op z’n zachtst gezegd een wonderlijke combinatie.
De Geestelijke Oefeningen van Ignatius Loyola willen de mens helpen zijn leven te verdiepen in het licht van God. Bidden met Bijbelteksten is een belangrijk onderdeel van de Oefeningen. Daarbij spelen elementen als kijken en luisteren naar de ‘acteurs’ van het schriftverhaal een belangrijke rol. De bidder wordt hierdoor uitgenodigd zich zo in het verhaal in te leven dat de Bijbeltekst een plaats van ontmoeting wordt.
Het kijken naar een film volgt een parallel parcours. Het kan ons herkenning, ontroering geven en ons uitdagen onze horizonten te verbreden. Het witte doek kan zo een plaats van ‘ontmoeting’ worden waar we in onze diepste lagen worden aangesproken. Films kunnen werken als sleutel voor onbekende kamers in ons ‘levenshuis’.
Geestelijke Oefeningen in combinatie met film kunnen helpen om ons in die diepere lagen te laten ontmoeten door God, om ons script laten inschrijven in Gods script. Door een combinatie van mediteren met een schrifttekst en het bekijken van twee films willen we in stilte op verhaal komen bij God .

Hoe gaan we te werk?
Vrijdagavond bekijken we enkele kortfilms. Zaterdagavond wordt een langere film vertoond. Om te voorkomen dat voorkennis de verwondering en openheid in de weg staan, maken we vooraf de films niet bekend. Omdat het niet gaat om filmanalyse is er geen voor- en nabespreking. Na elke film krijgt eenieder tijd voor persoonlijke bezinning en gebed om de filmbeelden in verbinding te brengen met eigen leven. Daarnaast worden enkele Bijbelverhalen aangereikt die, in combinatie met de filmscènes, in dieper contact met God kunnen brengen. Naast het stille persoonlijk gebed zijn er, voor wie dit wenst, momenten van uitwisseling. De maaltijden vinden plaats in stilte.

Begeleiders
Bart van Emmerik sj, stafmedewerker, Nikolaas Sintobin sj, stafmedewerker, en Leo De Weerdt sj, gevangenisaalmoezenier in Brugge.

Kosten
86 euro voor het hele weekend, overnachtingen, maaltijden en teksten inbegrepen.

Inschrijven
via info@oudeabdij.be of telnr. 09 226 52 26,
en door 86 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48
van de Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen
met vermelding Bezinning met film. U ontvangt een bevestiging.

Inschrijven vóór 1 oktober a.u.b.

info09 226 52 26
www.oudeabijd.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl