Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 27 september 2009    Evangelie van 2009-09-27
 titelUit dezelfde bron
beschrijvingIgnatiaanse spiritualiteit voor mensen vandaag

Hebben wij de kerk nodig?


Zondag 27 september, van 9u30 tot 17u


Een dag van ontmoeting, vorming en viering voor wie wil kennismaken met de ignatiaanse spiritualiteit of er zich verder in wil verdiepen. In de voormiddag is er een dieper gravende lezing, in de namiddag bekijken we dezelfde thematiek vanuit toegepast perspectief .
‘s Middags is er een eucharistieviering en de dag wordt afgesloten met een ‘ignatiaanse koffietafel’.


Ignatius heeft de tekst van de Geestelijke Oefeningen - vrucht van zijn eigen ervaring - neergeschreven om anderen te helpen op de weg naar een persoonlijke ontmoeting met God, in de vrijheid van de Geest. De Oefeningen zijn een ‘reis naar binnen’, die de mens leren zien welke weg de juiste is, en welke de hindernissen en doodlopende wegen zijn, om tot ware vrijheid in God te komen.

Aan de tekst van de Geestelijke Oefeningen heeft Ignatius enkele richtlijnen toegevoegd, waaronder de richtlijnen voor een kerkelijke gezindheid, die moeten helpen om “mee te voelen met de Kerk” (sentire cum ecclesia). Het is een merkwaardige tekst die op het eerste gezicht in oppositie lijkt te staan met de geestelijke vrijheid waartoe de Oefeningen leiden.

Ignatius roept op tot een ruimhartige loyauteit tegenover de Kerk, waarmee hij overigens niet alleen de hiërarchie, maar heel het Godsvolk bedoelt, en waar elkeen een eigen plaats en taak heeft (zie 1 Kor 12,18-26). Zijn ‘regels’ weerspiegelen onmiskenbaar de toenmalige situatie van een Kerk die door het opkomend protestantisme, maar ook binnen eigen rangen, fel werd bekritiseerd. Ignatius is niet blind voor de vele wantoestanden die men aan de kaak stelt, maar hij kan niet meegaan met een brute afwijzing of de irrealistische eis van een volmaakte Kerk. Zijn houding is er een van realisme, hoop en trouwe liefde.

Immers, de Kerk is Gods gave. Hij is het die mensen verzamelt, hen tot zijn volk maakt en zendt, en - ondanks hun falen en kwetsbaarheid - met eindeloos geduld en vertrouwen steeds weer een nieuw begin mogelijk maakt.
De ‘richtlijnen om mee te voelen met de Kerk’ bieden met hun openheid en vertrouwen een inspirerend vertrekpunt voor een reflectie en meditatie over kerkelijke gezindheid vandaag.

info09 226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl