Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden
(SPV)

Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden

Website E-mail

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden organiseert enkele keren per jaar een groepswandeling naar pelgrimsoorden en andere bijzondere plaatsen in en om Zuid-Limburg.

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 15 augustus 2009    Evangelie van 2009-08-15
(Maria Tenhemelopneming)
 titelPelgrimswandeling Maria Hemelvaart
beschrijving

Zoals elk jaar organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden op het Feest van Maria Hemelvaart, zaterdag 15 augustus, een voettocht vanuit Noorbeek naar een Maria-pelgrimsoord. Tot nu toe was dat steeds de kapel van O.L.Vrouw van Lorette, bij Vise (B). Maar vanwege de grote belangstelling is er dit jaar ook een alternatief: na een gezamenlijke start in Noorbeek kan men ook ervoor kiezen mee te gaan naar O.L.Vrouw, Sterre der Zee in Maastricht. De voettocht naar het Belgische Maasstadje Visé is 12,5 km lang; die naar Maastricht vijf kilometer langer.

Welk Maria-oord men ook als pelgrimsdoel kiest: de start is gezamenlijk om 9.00 uur in de Brigidakerk van Noorbeek.

De ‘klassieke’ wandeling van 12,5 kilometer gaat over landweggetjes, door bossen en weilanden van de schilderachtige Voerstreek en het Land van Herve. Onderweg, bij de oude Steenboskapel in Voeren (B), is de traditionele 'kroetwusch'-(= kruiden-)zegening. Daarna is er nog een pauze en een moment van bezinning in het oude kerkje van Bolland.

Einddoel van de pelgrimage is de vlakbij Visé gelegen kapel van O.L.Vrouw van Lorette, een herinnering aan het huisje in Nazareth waar Maria en Jozef met hun kind Jezus woonden. Rond 12.00 uur zullen de pelgrims daar aankomen en de bedevaart besluiten met een korte gebedsdienst. Daarna is er gelegenheid om de braderie te bezoeken die jaarlijks op dit Mariafeest wordt gehouden rond de kapel. Ook Visé zelf is een bezoek waard, met name de oude kerk met de graftombe van St.Hadelin.

Men kan in Visé de trein nemen naar Maastricht en vandaar met de bus (lijn 57) terug naar Noorbeek. Men kan ook om 14.00 mee terug wandelen langs een even lange, maar geheel andere route: via Bombaye en ’s Gravenvoeren.

De alternatieve pelgrimswandeling naar Maastricht is 17,5 km. lang en gaat ook grotendeels over landweggetjes. Bij een veldkruis tussen Mheer en Sint Geertruid is de ‘kroetwusch’-zegen en halverwege de tocht, in de kerk van Rijckholt, is er nog een bezinningsmoment, met aansluitend een pauze in het ertegenover gelegen café. De wandeling gaat verder via Gronsveld en Heugem en via de Maasoever bereiken de pelgrims tegen half drie de O.L.Vrouwebasiliek van Maastricht.

Vanuit Maastricht is er geen terugwandeling voorzien. Vanaf het NS-station vertrekt er elk haf uur een bus (lijn 57) rechtstreeks naar Noorbeek.

Wie mee wil doen aan een van deze twee pelgrimswandelingen hoeft zich niet tevoren aan te melden; om 09.00 uur aanwezig zijn in de kerk van Noorbeek is voldoende. Deelname is gratis. Wel dient men zelf proviand en (zeker bij warm weer) voldoende drank mee te nemen. In tegenstelling tot de tocht naar Maastricht komt men onderweg naar Visé geen horeca-gelegenheid tegen (wel op de terugweg).

info

Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
www.spvlimburg.nl

organisatieStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
locatieBrigidakerk
plaatsNoorbeek (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl