Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervanaf woensdag 2 september 2009    Evangelie van 2009-09-02
 titelPastorale school 2009-2010
beschrijving

De pastorale School wordt georganiseerd door de afdeling Pastorale Dienstverlening van het bisdom Groningen-Leeuwarden in samenwerking met het vicariaat Friesland/Noordoostpolder

De Pastorale School van het bisdom Groningen-Leeuwarden is een eenjarige cursus rond geloofsvorming en geloofsverdieping. De cursus is bedoeld voor hen die gevoed willen worden door de spirituele en theologische rijkdom van de rooms-katholieke traditie en die de waarde van deze traditie willen ontdekken voor hun persoonlijke leven. De werkwijze is inhoudelijk-dialogisch van aard.

De spirituele en theologische rijkdom van de rooms-katholieke traditie zal bij voorkeur in de vorm van een gesprek aan de orde worden gesteld. In dit gesprek kunnen ook onze persoonlijke vragen aan bod komen. Het Goede Nieuws van Godswege wil immers onze menselijke ervaring raken. Daarnaast wordt er bij iedere module een reader aangereikt, zodat de cursist het een en ander van de gegeven stof kan nalezen.

De Pastorale School is bestemd voor hen die:

  • Gevoed willen worden door de geestelijke rijkdom van de rooms-katholieke traditie.
  • Deelname aan deze traditie en aan het kerkelijk leven in een parochie of in een ander katholiek verband niet uitsluiten.
  • Bereid zijn om enige tijd thuis te besteden aan het lezen van enkele teksten.
  • De Pastorale School omvat 30 cursusavonden. Aan het einde vindt er een eindgesprek plaats, waardoor de cursist(e) een testimonium kan behalen. De gehele leerroute bestaat uit 8 modules. Deze modules vormen een geheel. De modules kennen de volgende onderwerpen:

Modules

1. God en mens: Hoe kijken we tegen het leven aan? Wie is de mens die vraagt naar God. Wat is zijn roeping?
datum: 2- 9-23 september 2009

2. Gods spreken in de Thora: enkele verhalen uit de eerste vijf boeken van het Oude Testament, als voorbeeld van Bijbelse vertelkunst.
datum: 30 september, 7-14-28 okt. 2009

3. Gods spreken in de Synoptici: de belangrijkste verhalen uit de evangelies van Matteüs, Marcus en Lucas.
datum: 4-11-18-25 november 2009

4. Gods spreken in Jezus, het gelaat van God: een samenvatting van zijn optreden en verkondiging, zijn relatie met God, de verrijzenisverhalen, Jezus als ware mens en ware God.
datum: 2-9 december 2009-6 januari 2010

5. Eén God in drie personen: God als Vader, als Zoon en als Heilige Geest. Wat betekent dat voor ons leven?
datum: 13-20-27 januari 2010

6. Door de Geest gedreven, een korte schets van de geschiedenis van de Kerk en haar spiritualiteit: over spiritualiteit, religieuze ervaringen en mystiek. De spiritualiteit van het eerste en het tweede millennium: Benedictus, Franciscus, de karmeltraditie en de moderne spiritualiteit tegen de achtergrond van de geschiedenis.
datum: 3-10 februari, 3-10 maart 2010

7. De sacramentaliteit van ons bestaan: over sacramenten en symboliek, over liturgie en eucharistie.
datum: 17-24 maart, 7-14 april 2010

8. Teken van aanwezigheid: Over beelden, ambten en functies in de Kerk; over het mysterie dat de Kerk is; over diaconie, catechese en oecumene.
datum: 28 april, 12-19-26 mei 2010

Afsluiting
7-8-9 juni 2010

Uitreiken testimonium
9 juni 2010

plaats
Titus Brandsma Huis
Bonifatiusplein 21 te Leeuwarden
058 - 21 20 984

Alle bijeenkomsten worden op woensdag gehouden, van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Kosten: € 75,00 voor de gehele cursus.

Eindverantwoordelijke voor de Pastorale School is drs. Peter Vermaat ofs, diaken en bisschoppelijk gedelegeerde. De cursusleidster is mevr. E. Mars.

info

(058) 21 20 984
www.bisdomgroningenleeuwarden.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieTitus Brandsma Huis, Bonifatiusplein 21
plaatsLeeuwarden (Friesland)
postcode89
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl