Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 21 juni 2009    Evangelie van 2009-06-21
(Vaderdag (NL))
 titelBanneuxkapel in Geulle 50 jaar
beschrijvingBanneuxkapel in Geulle 50 jaar, gevierd met Sacramentsprocessie

Op zondag 21 juni zal na de H.Mis in de Banneux-kapel de Sacramentsprocessie rondtrekken in onze buurtschap. Bij onverhoopt slecht weer zal besloten worden om de H.Mis om 10.00 uur plaats te doen vinden in de kerk.

De Banneux-kapel is gebouwd in 1959 van natuurstenen keien naar een ontwerp van dhr. Wolfs uit Maastricht. Als voorbeeld diende de kapel van Banneux waar Maria was verschenen, het beeld is ook afkomstig uit Banneux. De buurtbewoners hebben de kapel indertijd zelf gebouwd en zorgen ook nu nog voor het onderhoud, o.a. door ze iedere dag te openen en te sluiten, en elke maand een grondige poets beurt te geven, versiering en vernieuwingswerkzaamheden uit te voeren. De kapel wordt nog steeds intensief gebruikt.

In mei en oktober wordt elke avond de rozenkrans gebeden. Als er een buurtbewoner is overleden wordt de dag voor de uitvaart gebeden. En als er een ernstige zieke is in de buurt of het dorp, wordt de kapel als bidruimte gebruikt. Ze dient tevens als rustaltaar bij Sacramentprocessies.

Gezien het feit dat veel inwoners uit Brommelen aan de bedevaart van Banneux deelnamen, werd binnen het bestuur het idee geopperd in Brommelen een kapel te bouwen ter attentie van Onze Lieve Vrouwe van Banneux. Het besluit voor de bouw werd genomen en de activiteiten om de financiering rond te krijgen werden gestart. Als bouwplaats werd een braakliggend terrein gekozen in de gemeente Geulle n.l. op de rand van Brommelen. De bouw zou voor zover mogelijk onder eigen beheer plaatsvinden.

Voor die tijd werden er grote kienavonden georganiseerd. De prijzen hiervoor werden bij elkaar gebedeld door het bestuur bij de Geulse zakenmensen. Verder werden er bedelbrieven gestuurd naar het Maastrichtse zakenleven voor sponsering van prijzen. De stenen, cement en overige materialen werden op de goedkoopste wijze verkregen. De hele buurt leefde enthousiast mee met de bouw en eindelijk was het zover dat de Kapel ingezegend kon worden. Met het plaatsen van het Mariabeeld uit Banneux, waarvoor speciaal een bedevaart is gehouden, werd de kapel op zondag 11 oktober 1959 met feestelijk luister ingezegend.

infowww.clustering.ning.com
locatieBrommelen
plaatsGeulle (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl