Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 20 t/m zondag 21 juni 2009    Evangelie van 2009-06-20
(Onbevlekt Hart van Maria)
 titelHandelse processie
beschrijvingTraditiegetrouw vertrekt om 6.00 uur op de zaterdag van het voorlaatste volle weekend in juni, ditmaal 20 juni, de voetprocessie vanuit het Brabantse Valkenswaard naar het Mariabedevaartsoord Handel nabij de Peel. Achter het processievaandel aan loopt een lange stoet pelgrims onder begeleiding van harmonie, scouting, EHBO, politie, uitgedoste paarden en huifkarren, als een lang lint door het mooie Brabantse landschap.

Rond half vier 's middags komt de bedevaart in Handel aan, waar het door een kleine processie met Mariabeeld, vergezeld van traditionele bruidjes en de processiekaars wordt begroet. Na de verwelkoming in het processiepark en het zingen van het ”Kinderen van Maria” wordt de bedevaart ontbonden en gaat iedereen zijn eigen weg.

Er worden kaarsen opgestoken in de Mariakapel; voor zichzelf of voor de thuisblijvers, weesgegroetjes worden gebeden, een eigen intentie voor steun of dankbaarheid wordt uitgesproken of overdacht, blaren worden doorgeprikt, slaapzakken uitgerold, gastgezinnen bezocht, een koud pilske gedronken.....

's Avonds is er een Eucharistieviering waarin de jaarlijkse intentie van de bedevaart centraal staat. Aansluitend wordt in de kerk de traditionele Kroniek gezongen. De vermoeide pelgrim zal hierna zijn slaapplaats opzoeken in het gastvrije Handel, terwijl anderen denken de stijfheid van hun benen mogelijk op de dansvloer kwijt te kunnen raken.

Zondag 21 juni is er om 9.00 uur een Echaristieviering in het Processiepark, waar de pelgrims weer bij elkaar komen om de terugweg te aanvaarden. Het vaandel trekt met de harmonie onder de klanken van: 'Vaarwel vaarwel wij scheiden, o Handel dierbaar oord' nog eenmaal rond de kerk van Handel waarna de terugtocht wordt ingezet.

De terugweg verloopt in de omgekeerde volgorde van de heenweg, zodat de bedevaartgangers rond 21.00 uur weer in Valkenswaard aankomen.

In de Nicolaaskerk wordt na het dankwoord een laatste weesgegroet gebeden uit dankbaarheid. Hierna klinkt voor de laatste keer massaal het ”Kinderen van Maria”. Het is een saamhorige afsluiting van een indrukwekkende bedevaartstocht naar Maria van Handel en velen zullen beseffen ”Nooit zult gij vergaan !”

info(040) 2048309
www.handelseprocessie.nl
locatieProcessiepark
plaatsHandel (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl