Vandaag is donderdag 8 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 31 mei 2009    Evangelie van 2009-05-31
(1e Pinksterdag / Maria bezoekt haar nicht Elisabet)
 titelSpaanse soldaten naar OLV van Empel
beschrijvingOp Eerste Pinksterdag komen rond de 16 Spaanse soldaten op bedevaart naar Empel voor O.L.Vrouw van Empel. Zij zullen eerst om 10.00 uur de H. Mis bijwonen in de Empelse parochiekerk waarna er een samenzijn zal zijn met verschillenden van de parochie en later een bezoek (met gebed) aan de kapel op de Dijk.

De Spanjaarden komen uit devotie tot Moeder Maria van de Empelse Dijk. Er is vandaag de dag nog steeds een grote devotie tot Maria bij het Spaanse leger en zij zien de oorsprong hiervan in het Wonder van Empel. Dit leeft erg sterk bij hen; er wordt in Toledo ruim aandacht gegeven aan het 'Milagro de Empel'. Vertegenwoordigers van de Empelse parochie zijn daar zeer welkom.

Middels de bulle ‘Super Universas’ van 12 mei 1559 richtte paus Paulus IV nieuwe bisdommen op in de Nederlanden, waaronder ook de nieuwe zetel van ’s-Hertogenbosch. De oude vestingstad was in 1185 door hertog Hendrik I van Brabant gesticht aan de noordelijke grens van zijn hertogdom. De stad werd het middelpunt van een bisdom dat zich uitstrekte over de Meierij van Den Bosch, de Langstraat, Bommelerwaard en een gedeelte van de Belgische Kempen. Eerste bisschop was Franciscus Sonnius en de Sint-Janskerk werd verheven tot de kathedraal van het bisdom.

Kort daarna (1585) werd de stad en bisschopszetel gered door het Wonder van Empel (zie het boek ‘Milagro de Empel’). Na deze bevrijding van Den Bosch en Empel brak een tijd van grote geestelijke bloei en groei aan in ons bisdom. Het Wonder van Empel had niet alleen een onmiddellijk effect maar ook een langdurig effect voor de bisschopsstad en omgeving.

infopastoor Marc van Rossum
father.m@gmail.com
locatieParochiekerk
plaatsEmpel (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl