Vandaag is donderdag 8 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzondag 31 mei 2009    Evangelie van 2009-05-31
(1e Pinksterdag / Maria bezoekt haar nicht Elisabet)
 titelIgnace Schretlen over Kruisweg en Lijden
beschrijvingDe thematiek van de tentoonstelling ”Kruisweg en menselijk lijden. Een verkenning met Ignace Schretlen” roept bij bezoekers veel - soms boeiende en verrassende - vragen op. Daarom heeft schrijver, beeldend kunstenaar en medicus Ignace Schretlen zich bereid verklaard met geïnteresseerden een open gesprek aan te gaan over de thematiek van de expositie, die vooral de kruisweg benadert als metafoor van menselijk lijden.

In dialoog met de aanwezigen wil Ignace Schretlen tot een uitwisseling van gedachten en standpunten komen. Om zich enigszins te kunnen voorbereiden op deze ontmoeting stelt Ignace Schretlen het op prijs om vragen vooraf per e-mail bekend te maken via het adres secretariaat@museumkempenland.nl . Alle belangstellenden in het onderwerp zijn in Museum Kempenland Eindhoven welkom op eerste pinksterdag, zondag 31 mei a.s. om 15.00 uur.

Ignace Schretlen (Tilburg 1952) heeft met een geweldige gedrevenheid rondom het onderwerp kruisweg een omvangrijke en tegelijk diverse verzameling boeken en documentair (beeld)materiaal aangelegd, terwijl hij zelf sinds vijftien jaar meer dan tien series kunst- en fotowerken heeft gemaakt die direct of indirect betrekking hebben op de kruisweg. Het thema kruisweg heeft generaties kunstenaars geïnspireerd tot het uitbeelden van het christelijke beeldverhaal. Ook voor componisten, schrijvers, dichters en filmmakers vormt het thema een rijke inspiratiebron.

De kruiswegen volgen meestal een vaststaande iconografie, omdat de beelden voor de gelovigen direct herkenbaar moeten zijn en moeten aanspreken. De religieuze kunst verandert door de individualisering van de kunstenaar aan het begin van de twintigste eeuw. Naast een persoonlijke stijl met eigen handschrift en vormentaal zorgen persoonlijke opvattingen en interpretaties voor nieuwe iconografische inventies. Zo stimuleren beide wereldoorlogen tot ‘hedendaagse’ kruiswegen met indringende beelden. De kruisweg wordt steeds meer een metafoor voor menselijk lijden.

Ignace Schretlen is vanuit zijn medische achtergrond uiterst gevoelig voor het lijden van de medemens. Hierin ligt grotendeels de verklaring opgesloten voor zijn belangstelling voor menselijk lijden en derhalve de kruisweg. In de door hem geconcipieerde kruiswegen laat hij de gangbare iconografie los. Het accent wordt verschoven van het oorspronkelijke passieverhaal naar het lijden van anonieme mensen in deze tijd. Daarvoor zoekt hij naar een eigentijdse vertaling van de kruisweg. Daarbij gaat het hem allengs minder om de grote pathetiek en meer om het ‘kleine, verscholen leed’, dat zich dagelijks overal om ons heen kan manifesteren, wanneer men daar oog voor heeft.

De expositie is nog tot en met zondag 7 juni 2009 in Museum Kempenland Eindhoven te zien.

info(040) 252 90 93
locatieMuseum Kempenland Eindhoven, Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5-7, 5616 RT
plaatsEindhoven (Noord-Brabant)
postcode56
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl