Vandaag is vrijdag 27 september  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 28 mei 2009    Evangelie van 2009-05-28
 titelVeranderende rituelen rondom de dood
beschrijvingHet Soeterbeeck Programma en de Faculteiten Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren het studentensymposium Vaarwel plakje cake. Over veranderende rituelen rondom de dood. Dit symposium focust op nieuwe rituelen rond sterven, uitvaart en rouw. Lezingen van prof.dr. Jean-Pierre Wils, dr. Thomas Quartier en drs. Joanna Wojtkowiak worden afgewisseld met illustraties van praktijkervaringen.

Studenten vertellen over hun eigen ervaringen met rituelen aan de hand van zelfgemaakte altaartjes en tempeltjes. Het symposium vindt plaats op donderdag 28 mei 2009 van 14.30 - 17.00 uur in de Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. Toegang voor studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit Nijmegen is gratis.
De doodskist van André Hazes op de middenstip van een overvolle Arena, stille tochten na zinloos geweld, een tatoeage met de as van een dierbare overledene. Kerken spelen steeds minder een rol in uitvaart- en rouwrituelen. De behoefte aan rituelen rond wezenlijke momenten in het leven en het sterven blijft echter. Iedereen wil een overledene op een unieke manier herdenken. Er ontstaat een nieuwe rituele creativiteit. Alles is mogelijk, een uitvaart is immers een event.

Prof.dr. Jean-Pierre Wils, hoogleraar Cultuurtheorie van de moraal en decaan van de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over rituelen op drift: sterven en dood in de hedendaagse cultuur.
Drs. Joanna Wojtkowiak, onderzoeker ‘Refiguring Death Rites’ aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over de betekenis van huisaltaren.
Dr. Thomas Quartier, universitair docent Rituele Studies aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over veranderende rouwrituelen.
Drs. Elianne Keulemans, coördinator van het Soeterbeeck Programma, is de dagvoorzitter.

Deelname
Gratis voor studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Anderen betalen € 7,50.
Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/vaarwel

infowww.ru.nl/sp/vaarwel
locatieAula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl